Formula 1
0

Bernie Ecclestone: Formula 1 prolazi kroz najteže razdoblje u historiji

Anadolija
Bernie Ecclestone (Foto: EPA)
Bernie Ecclestone (Foto: EPA)
Čelnik Formule 1 Bernie Ecclestone tvrdi da "najbrži cirkus na svijetu" prolazi kroz najteže razdoblje u svojoj historiji nakon izmjena pravila 2014. godine i dodaje da je apsolutnom dominacijom Mercedesa ubijena svaka neizvjesnost i takmičarska euforija.

U iščekivanju testnih vožnji pred novu sezonu u španskoj Barceloni, Ecclestone je za britanski list "Daily Mail" izjavio da je Mercedesova dominacija u protekle dvije sezone u potpunosti okončala sva uzbuđenja takmičenja.

"Formula 1 prolazi kroz najteže dane. Ne mogu više trošiti novac da vodim porodicu na utrke. Nema više nikakvog smisla ni gledati utrku koju će startati i najvjerovatnije pobijediti Lewis Hamilton, a na drugom mjestu završiti drugi Mercedesov vozač", kazao je Ecclestone.

Ecclestone je najavio da će predložiti da se uvedu nove izmjene u rasporedu bolida na startu utrke kako bi se povečala konkurentnost među timovima.

Kao i svake godine, posljednja sedmica mjeseca februara rezervisana je za predstavljanje timova, vozača i bolida koji će nastupiti u novoj sezoni Formule 1 za mjesec dana.

Do sada su nove bolide predstavili najbolji timovi F1 iz 2015. godine Mercedes, Ferrari i Williams, dok se u narednim danima očekuje predstavljanje bolida preostalih sedam timova.

Najviše pažnje proteklih dana izazvao je novi bolid Ferrarija F150 za čijim volanom će ove sezone biti Španjolac Fernando Alonso i Brazilac Felipe Massa. Simboličnim nazivom bolida (F150) obilježava se 150 godina od ujedinjena Italije.

Nova sezona Formule 1 počinje 20. marta utrkom za Veliku nagradu Australije koja će se održati u Melbourneu.