Prvi Kinez u Formuli 1
10

Antonio Giovinazzi ostao bez mjesta u Alfi, zamijenit će ga Guanyu Zhou

D. B.
Guanyu Zhou
Guanyu Zhou
Kineski vozač Guanyu Zhou od naredne sezone će voziti za Alfa Romeo Racing u Formuli 1.

Zhou će take postati prvi kineski full-time vozač Formule 1 naredne sezone te će zauzeti mjesto aktuelnog Alfinog vozača Antonija Giovinazzija i postati timski kolega Fincu Valtteriju Bottasu, koji će na kraju sezone napustiti Mercedes i sjesti u Alfin kokpit umjesto legendarnog sunarodnjaka Kimija Raikkonena.

Dvadesetdvogodišnji Zhou se trenutno bori za titulu u Formuli 2, a ranije je često testirao stariji bolid u ulozi testnog vozača Alpinea. On se povezivao s Alfom u proteklih nekoliko mjeseci te je u konačnici dobio prednost nad Giovinazzijem, čiji je odlazak nešto ranije zvanično potvrđen.

Alfa Romeo Racing tako nastavlja svoju dosadašnju praksu kombinovanja mladih i iskusnih vozača u timu.

Zvanična informacija da Zhou dolazi u Alfu je stigla nakon što je on postao tek drugi vozač iz Kine koji je nastupio na treninzima uoči utrke, a to je učinio ranije ove godine kada je vozio Alpineov bolid svog idola Fernanda Alonsa u Austriji.

"Sanjao sam da dođem ovako daleko u sportu koji strastveno bolim, a sada se san ostvario. Privilegovan sam što svoju F1 karijeru počinjem u legendarnom timu koji je uveo mnoge talente u Formulu 1. San je sada stvarnost. Osjećam da sam se dobro pripremio za ogroman izazov. Hvala Alfa Romeo Racing timu na ovoj prilici, sljedeće godine želim naučiti što više i što prije. To što sam postao prvi kineski vozač u historiji Formule 1 je velika stvar za kineski motorsport. Znam da se mnogo očekuje od mene, to će mi biti motivacija da postanem bolji i više postignem", izjavio je Zhou.

Do kraja aktuelne sezone ostale su još samo tri utrke, Red Bullov Max Verstappen vodi u poretku vozača s 14 bodova ispred Mercedesevog vozača i aktuelnog šampiona Lewisa Hamiltona.

Vozačke postave za narednu sezonu Formule 1 sada su kompletirane i potvrđene.