Otpao mu retrovizor
24

Alonsu oduzeti bodovi iz Austina nakon žalbe Haasa

D. B.
Fernando Alonso (Foto: EPA-EFE)
Fernando Alonso (Foto: EPA-EFE)
Španski vozač Alpinea Fernando Alonso kažnjen je nakon utrke Formule 1 vožene u Austinu te su mu oduzeti bodovi koje je osvojio.

Alonso je utrku završio na sedmom mjestu, no kažnjen je te je pomjeren na 15. poziciju, što znači da je ostao bez ijednog boda.

Popularni Nando je u pokušaju pretjecanja udario bolid Aston Martina kojim je upravljao Lance Stroll, zbog čega je njegov bolid završio u zraku i potom udario u barijeru, ali je uprkos tome nastavio utrku, dok je Kanađanin odustao.

Alonso je u boksu zamijenio oštećeni nos bolida, ali nije mogao i desni retrovizor koji se slomio, a potom i otpao. Zbog toga se žalio Haas pa je Alonso nakon utrke dobio kaznu od 30 sekundi zbog koje je pomjeren sa sedme na 15. poziciju.

Iz Haasa su se žalili i zbog toga što je otpao i dio prednjeg krila Red Bullovog bolida koji pripada Sergiju Perezu, no u ovom slučaju kazne nije bilo.

Iz Alpinea su se žalili te su između ostalog naveli da je bolid nakon utrke smatran legalnim, da je žalba stigla prekasno te da nije trebala biti razmatrana.