Neće mijenjati ekipu
26

Alonso okončao špekulacije i produžio ugovor s Aston Martinom

D. B.
Španski vozač i dvostruki šampion Formule 1 Fernando Alonso produžio je ugovor s Aston Marinom, čime je okončao špekulacije o svojoj budućnosti.

Alonso je produžio saradnju s Aston Martinom, tako da će u ovoj ekipi ostati do kraja 2026. godine, što znači njihov zajednički ulazak u eru novih F1 pravila.

Popularni Nando je u Aston Martin stigao iz Alpinea 2023. godine te je imao odličnu prvu sezonu, a u prvih osam utrka je ostvario šest podijuma. Pamte se njegova druga mjesta u Monacu, Kanadi i Nizozemskoj, kao i činjenica da je pomogao ekipi vlasnika Lawrencea Strolla da napreduje sa sedmog na peto mjesto poretka konstruktora.

Aston Martin je solidno započeo aktuelnu sezonu, no ne i spektakularno kao prošlu. Trenutno drži petu poziciju iza Mercedesa, McLarena, Ferrarija i vodećeg Red Bull Racinga.

Nakon što je objavljeno da Lewis Hamilton prelazi u Ferrari 2025. godine, Alonso se našao u središtu špekulacija koje su ga povezivale s odlaskom u Mercedes pa čak i u Red Bull u nekim kombinacijama, no od toga neće biti ništa.

"Razgovarao sam i s drugima, to je normalno, ali je u mojoj glavi Aston Martin bio najlogičniji izbor, osjećao sam da me najviše žele. Svi ostali razgovori su bili 'lagani' i bez zaključka", poručio je Alonso.