Četvrti u poretku
28

Alonso nakon završetka F1 sezone: Mogli smo pobijediti u Monacu i Nizozemskoj

D. B.
Fernando Alonso
Fernando Alonso
Proteklog vikenda je završena još jedna sezona Formule 1, a četvrtoplasirani u poretku vozača, Fernando Alonso, smatra da je njegova ekipa Aston Martin imala bar dvije šanse za pobjedu.

Alonso je prije početka sada već prošle sezone prešao iz Alpinea u Aston Martin te je bio ugodno iznenađenje sa svojim bolidom AMR23. Na početku sezone je bio najbliži vozačima Red Bull Raicnga, a nakon pet utrka je imao upisana četiri podijuma. Međutim, dvostruki F1 šampion smatra da je njegov tim mogao i do pobjede.

Prva prva šansa za trijumf ukazala se u Monacu, ali je napravljena greška uzimanjem novog seta slickova dok je kiša počinjala padati. Tu je Alonso izgubio dragocjenu vrijeme. S druge strane, šampion i vozač Red Bull Racinga, Max Verstaappen, tada je odmah uzeo intermediate gume i na kraju pobijedio na ovoj utrci.

Aston Martin je završio na petom mjestu u poretku konstruktora i ima osam podijuma zahvaljujući iskusnom Špancu.

Da bi naredna godina bila bolja za Aston Martin, timu je potrebna konzistentnost.

"Možda jedna od slabih tačaka je to što je morao funkcionisati u veoma uskom prozoru. Isto je svima, no mi smo se mučili malo više. Bilo bi lijepo kad bi naše performanse mogle biti na stabilnom nivou sljedeće godine. Također, brzina na pravcima bi trebala biti veća, to nam je bila slaba tačka. Kada smo željeli biti brzi kao drugi, morali smo previše spustiti stražnje krilo pa bismo zbog toga bili spori u zavojima. Iz tog 'začaranog' kruga se nismo mogli izvući ove sezone", rekao je Alonso.

Nekoliko utrka kasnije, i nakon pada forme Aston Martina, kiša na utrci u nizozemskom Zandvoortu predstavljala je novu veliku priliku. Alonso je vršio pritisak na Verstappena nakon ponovnog starta utrke, ali mu je nedostajalo nekoliko sekundi. Stoga Španac vjeruje da je Aston Martin mogao doći do bar jedne pobjede.

"Vjerovatno smo u Monacu bili najbliži pobjedi, ključ je bio u odluci za gume. Možda smo mogli pobijediti i u Zandvoortu da smo se našli u drugačijoj poziciji prilikom restarta. Imali smo šanse za pobjedu i vjerujem da smo je i zaslužili više nego ostali ove godine. Pozitivna strana je bila degradacija guma, nedjeljom smo uvijek bili snažni. Zadovoljni smo realizacijom strategije i motivacijom. Sretan smo i mlad tim, svaki rezultat slavimo kao pobjedu. Ova energija je važna za narednu godinu", zaključio je Alonso.