Ostaje u ekipi
37

Albon potpisao višegodišnji ugovor s Williamsom

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vozač Formule 1 Alexander Albon potpisao je višegodišnji ugovor s Williamsom, zvanično je potvrđeno.

Novi ugovor znači da će Albon biti dio Williamsa i 2026. godine, kada na snagu stupaju nova pravila. Tajlandski vozač rođen u Londonu je dobio mjesto u Williamsu na početku sezone 2022. godine, a prethodno je na kraju 2020. zamijenjen u Red Bull Racingu te je godinu dana proveo kao testni i rezervni vozač ovog tima.

Povratkom u kokpit je ubrzo pokazao svoju klasu, imao je niz dobrih utrka te je prošle godine vozeći Williams FW45 osvojio 27 od ukupno 28 bodova na kontu svog tima. To je Williamsu donijelo sedmo mjesto u poretku konstruktora, odnosno najbolji plasman od 2017. godine.

Iako Williams uz Sauber ove sezone još uvijek nije osvajao bodove, Albon je ipak ostao vjeran ovoj ekipi.

"Veoma sam sretan što ostajem u Williams Racingu i nastavljam raditi s talentovanim i posvećenim timom ljudi. Početak godine je bio težak, no otkako sam stigao u Williams, napravili smo značajan napredak zajedno i vidio sam velike promjene iza scene kako bismo napredovali u poretku. Ovo je dugoročni projekt u koji zaista vjerujem i želim igrati glavnu ulogu u njemu. Zbog toga sam potpisao višegodišnji ugovor. Za naše putovanje treba vremena, no siguran sam da gradimo pravi tim za napredak i ostvarenje sjajnih stvari u godinama koje dolaze", izjavio je Albon.

Zadovoljstvo je istakao i direktor tima James Vowles.

"Oduševljeni smo što smo osigurali da Alex ostane u Williams Racingu. On je izvrstan talent, mnogo doprinosi za tehnički napredak i posvećen je timu. Ovo je pokazatelj povjerenja u tim na putu da postanemo konkurentni. Otkako je došao, Alex je konstantno pokazivao performanse pod pritiskom. Potpisivanje ugovora s njim je veliki dio slagalice u našem nastojanju da napredujemo", rekao je Vowles.

Što se tiče Albonovog trenutnog timskog kolege Logana Sargeanta, on bi mogao otići na kraju sezone. Williams razgovara s nekoliko vozača, a među njima je i Mercedesov mladi F2 vozač Kimi Antonelli.

Također, priča se i o dolasku legendarnog inženjera Adriana Neweyja, koji na kraju sezone napuišta Red Bull Racing.