Cilj je top 3
8

A523 je Alpineov bolid za novu sezonu Formule 1

D. B.
Alpine je posljednji tim u Formuli 1 koji je predstavio svoj novi bolid za nadolazeću sezonu.

Riječ je o bolidu s oznakom A523, koji je zvanično predstavljen na ceremoniji u Londonu. Takozvani shakedown je obavljen ranije, odnosno u ponedjeljak i to na stazi Silverstone.

Novi bolid krasi tradicionalna plava livreja, ali će na nekoliko utrka u sezoni A523 biti u roze boji u čast glavnog sponzora Alpinea, kompanije BWT.

[YOUTUBE]https://www.youtube.com/live/hb89htSYGXE?feature=share[/YOUTUBE]

Vozačku postavu čine Esteban Ocon, kojem će ovo biti treća sezona u Alpineu, kao i Pierre Gasly, koji je stigao iz AlphaTaurija tokom zime.

U Alpineu se nadaju da će u 2023. godini napraviti sljedeći korak naprijed u proboju kroz F1 grid, a novi cilj je top 3 nakon što je ekipa prošle godine bila četvrta, a pretprošle peta.

Ocon i Gasly su davali pozitivne izjave nakon što su vozili bolid u ponedjeljak te su tvrdili da daje "dobar osjećaj". Iz zima su kazali da je dan u ponedjeljak prošao bez problema.

Karavan Formule 1 će uskoro otputovati u Bahrein na predsezonsko testiranje, koje traje od 23. do 25. februara, a sedam dana kasnije se na istoj stazi vozi prva utrka nove sezone.

Titulu brani Red Bull Racingov šampion Max Verstappen.