{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Formirana reprezentacija BiH u američkom fudbalu, potrebni sponzori za prvi nastup

19.9.2017. u 13:44
430
36
Formirana reprezentacija BiH u američkom fudbalu, potrebni sponzori za prvi nastup
430
Formirana reprezentacija BiH u američkom fudbalu, potrebni sponzori za prvi nastup
Bh. sport će 18. septembar upisati u svoju knjigu historije jer je tog dana formirana reprezentacija BiH u američkom fudbalu, koju uskoro očekuju i prvi nastupi.
Naime, četiri bh. kluba američkog fudbala su udružila snage te će BiH u budućnosti imati svoj tim. Sarajevski KAF Spartans, bijeljinski KAF Lavovi, tuzlanski KAF Saltminersi i mostarski Eaglesi će izabrati najbolje iz svojih redova, koji će činiti bh. državni tim.

Prvi nastup reprezentacije BiH u američkom fudbalu bit će u oktobru u Srbiji, tačnije u Somboru, gdje se 7. i 8. oktobra održava 3. Balkan Bowl u organizaciju Srpske asocijacije američkog fudbala (SAAF).Ovim povodom su Spartanci objavili saopćenje u kojem su najavili nastup u Srbiji, nastavak rada na razvoju američkog fudbala u BiH, kao i osnivanje saveza. Saopćenje prenosimo u cijelosti.

"Američki fudbal u posljednje vrijeme doživljava ekspanziju širom svijeta te nije zaobišao ni naše prostore. Već godinama, Srbija i Slovenija posebno, a potom i druge zemlje u okruženju rade mnogo na razvoju i promociji sporta. Sam sport i način promocije i prenošenja je došao i na male ekrane te nakon mnogo popularnijih sportova poput fudbala i košarke, sve više se može naći u fokusu gledatelja u našim sredinama putem kanala Sportklub.

Kao što smo rekli, Srbija koja ima tri lige i 22 kluba u njima te Slovenija čiji klubovi nastupaju u iznimno jakoj ligi Austrije, prednjače u razvoju ovog sporta, ali ni druge države ne zaostaju. Među njima se sada s ponosom nalazimo i mi, prije svega sarajevski Spartanci koji od 2011. godine imaju više od 40 internacionalnih utakmica, ali od ove godine i tri nova kluba u Tuzli, Bijeljini i Mostaru te ćemo već od sljedeće godine biti pred novim izazovima domaćeg razvoja sporta i takmičenja.

Do kraja godine namjeravamo formirati savez američkog fudbala BiH nakon iznimno uspješne godine u kojoj smo zajedno nastupali pod zastavom Spartanaca i ljeto proveli trenirajući zajedno i učestvujući na regionalnim kampovima, a već u septembru odigrali i prvi domaći turnir u fleg fudbalu (jednoj od verzija ovog sporta) na pomoćnom terenu stadiona Tušanj u Tuzli.

No, prije toga, nalazimo se pred najvećim izazovom i potencijalno najvećim uspjehom ovog sporta u našoj zemlji, a to je učešće na 3. Balkan Bowlu u Somboru u Srbiji 7. i 8. oktobra ove godine. Pozvani smo da učestvujemo zajedno s Hrvatskom, Srbijom, Slovenijom, Rumunijom, Bugarskom i Turskom, prvi put kao reprezentativni tim Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom pozivamo javnost i medije da nam se pridruže u ovoj novoj i mladoj sportskoj priči. Za naše učešće u tom takmičenju potrebno nam je 8.420 KM. Taj novac pokriva odlazak dva tima od ukupno 36 ljudi, troškove puta, prenoćište, hranu i dresove za takmičenje. Potrebno je imati u vidu da opremu za takmičenje, kacige i pedove, kao i stručno osoblje već posjedujemo, sami učestvujemo u dodatnoj kotizaciji pri učešću te već time ulažemo 'svojih' 4.500 KM.

Dodatno, sem učešća u turniru, Srpska asocijacija američkog fudbala namjerava donirati 50 kompleta opreme našim timovima (kacige i pedovi u vrijednosti višoj od 7.000 KM) te odlazak u Sombor predstavlja mnogostruku dobit za naše timove i za budućnost ovog sporta u BiH", saopćeno je iz KAF Spartans Sarajevo.

Svi oni koji žele pomoći reprezentaciji i eventualno biti sponzori našeg državnog tima, mogu se javiti na email [email protected].

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko će ostati najduže u evropskim takmičenjima ove sezone?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: