Taekwondo
0

Fojničani najuspješniji u borbama, Novi Grad u tehnici

Sarajevo-x.com
U organizaciji taekwondo Saveza BiH 26. aprila u Sarajevu je održano 7. seniorsko prvenstvo Bosne i Hercegovine u borbama i 1. tehničko prvenstvo za sve uzraste. Domaćini prvenstva, odgovorne osobe iz taekwondo kluba Gazija, postarali su se da prvenstvo protekne bez bilo kakvih neugodnosti i neispravnosti.

Na takmičenju je učestvovalo 90 takmičara u borbama i 60 takmičara u tehnici iz 23 kluba iz Sarajeva, Zenice, Bugojna, Kaknja, Olova, Livna, Tomislavgrada, Kreševa, Mostara, Dervente, Istočnog Sarajeva, Fojnice, Bihaća, Prijedora, Ugljevika, Srebrenice, Posušja, Orašja i Tuzle. Takmičenje je započelo izvođenjem tehničkih elemenata (formi) koje se po prvi put održavaju na našim prosotorima. Nakon završetka takmičenja u tehnici počele su i kvalifikacione borbe seniora.

Tačno u 16 sati, nakon defilea takmičara, nastupilo je svečano otvaranje prvenstva. Proglašavajući takmičenje otvorenim, prof. dr. Izet Rađo, dekan Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja, istakao je kako je ovo izuzetna prilika za okupljanje i testiranje mladih sportaša koja će imati utjecaja na nastupe najboljih, predstavljajući našu državu na zvaničnim prvenstvima, te ponudio svoju svesrdnu pomoć i suradnju u izvedbi nastupajućih aktivnosti Taekwondo Saveza BiH. Na kraju su održane polufinalne i finalne borbe u kojima se moglo vidjeti dosta kvalitetnih boraca.

Bitno je spomenuti da je ovo drugo zvanično prvenstvo u Bosni i Hercegovini koje je održano na elektronskim štitinicima za tijelo, koji omogućavaju fer i korektnu borbu bez pristrasnosti i utjecaja sudaca na bodovanje takmičara. Također, rezultati takmičara na ovom državnom prvenstvu će biti i polazna tačka za odabir užeg spiska članova reprezentacije za odlazak na turnire A klase i Balkansko prvenstvo u junu mjesecu, Univerzijadu u julu te svjetsko prvenstvo u oktobru.

U ekipnom poretku u muškoj konkurenciji seniora najuspješniji su bili takmičari iz taekwondo kluba Krepo Kenan iz Fojnice sa 43 boda, dok su drugo i treće mjesto zauzeli TKD klub Novi Grad Sarajevo sa 17 bodova i TKD klub Zenica sa 11 bodova. U konkurenciji seniorki najuspješnije su bile takmičarke Akademije Zejd sa osvojenih 24 boda, dok su drugo i treće mjesto zauzeli TKD klub Magone iz Livna sa 21 bodom i TKD klub Kozara iz Prijedora sa 14 bodova. U ukupnom poretku takmičenja najuspješniji tim sa osvojenih 48 bodova bili su takmičari iz TKD kluba Krepo Kenan a drugo i treće mjesto su osovjili takmičari TKD kluba Akademija Zejd sa osvojenih 33 boda i TKD kluba Magone sa osvojenim 21 bodom.

Najboljim seniorima prvenstva proglašeni su Ivan Krajina iz TKD kluba Krepo Kenan u muškoj konkurenciji i Elzana Karahodžić iz Akademije Zejd.

U ekipnom poretku u tehničkom nastupu u kategoriji kadeta prvi su bili tuzlanski Black Belt sa 24 boda, a drugi i treći Akademija Zejd sa 23 boda te Novi Grad Sarajevo sa 19 bodova. U kategoriji juniora u tehničkom nastupu najuspješniji su bili takmičara sarajevskog Novog Grada sa 16 bodova, a drugo i treće mjesto su zauzeli Akademija Zejd sa 14 bodova te takmičari Bugojna sa 10 bodova. U seniorskoj konkurenciji najbolju tehničku izvedbu su imali takmičari sarajevskog Novog Grada sa 13 bodova, a drugi i treći su bili Akademija Zejd sa 7 bodova i tuzlanski Black Belt sa 3 boda. Na kraju, u ukupnom poretku, prvo mjesto je zauzeo TKD klub Novi Grad Sarajevo sa 48 bodova, a drugo i treće mjesto su osvojili Akademija Zejd sa 44 boda te Black Belt sa 27 bodova.

Najboljim tehničarima prvenstva proglašeni su Said Begić iz TKD kluba Akademija Zejd u muškoj konkurenciji i Nejla Kaljanac iz TKD kluba Novi Grad Sarajevo u ženskoj.