Boks
0

Floyd Mayweather jr. vraća se 18. jula?

Totalsport
Vjerojatno najatraktivniji bokser današnjice, američki 32-godišnji borac u velter kategoriji Floyd Mayweather jr., objavit će ovog vikenda povratak u ring nakon kratke pauze.

Jedan je anonimni izvor blizak bokseru potvrdio za AP da će Mayweather boksati 18. jula protiv prvaka u lakoj kategoriji Juana Manuela Marqueza. Povratak svog sina prošle je sedmice najavio također njegov otac Floyd Mayweather sr., objavivši novinarima da se njegov nasljednik primio ozbiljnog treninga.

Mayweather jr. je pune tri godine, od sredine 2005. do sredine 2008. godine, držao prvo mjesto na tabeli najboljih boksačkih profesionalaca po kriterijima magazina Ring, što je svojevrsni ekvivalent teniskim ATP ili WTA tabelama. Iz ringa se povukao nakon pobjede nad Britancem Rickyjem Huttonom u decembru 2007. godine, kojega je nokautom pobijedio u desetoj rundi borbe za prvaka velter kategorije po WBC verziji. Objasnio je povlačenje “gubljenjem volje za sport”.

Tada 30-godišnji bokser pobijedio je u svih 39 profesionalnih borbi koje je boksao. Naslove profesionalnog prvaka osvajao je u čak pet različitih težinskih kategorija.

Tokom 18-mjesečne karijere prije umirovljenja zaradio je nevjerojatnih 50 miliona dolara. Prije velike borbe s Huttonom, pobijedio je, ranije u 2007. godini, Oscara de la Hoyu u meču koji je zaradio najviše novca u povijesti profi-boksa.

Upravo Mayweather kandidira za suparnika pobjedniku noćašnjeg (noć sa subote na nedjelju) dvoboja između Mannyja Pacquiaoa i Rickyja Huttona za naslov prvaka u lakovelter kategoriji, koji se boksa u Las Vegasu.