sport
0

Floyd Landis odbacuje optužbe o dopingu

FENA
Pobjednik Tour de Francea američki biciklist Floyd Landis ustvrdio je da nije uzimao doping, objavio je danas američki magazin "Sports Illustrated".

Jučer je saopćeno kako je Landis imao povišenu razinu testosterona na doping tetsu nakon 17. etape Toura, u kojoj je pobijedio s više od pet i pol minuta prednosti u odnosu na prvog pratioca. Bila je to brdska etapa sa četiri uspona prve kategorije.

Samo dan ranije, u 16. etapi, Landis je zaostao osam minuta. No, herojskom vožnjom u 17. etapi ponovo se vratio među vodeće u ukupnom poretku, a pobjedu je osigurao odličnom vožnjom na kronometar u pretposljednjoj etapi.

"Povišena razina testosterona može biti posljedica lijekova koje uzimam protiv bolova u kuku. Također, to može biti povezano i sa štitnjačom. Uostalom, većina biciklista prirodno ima veću razinu testosterona", kazao je Landis u intervjuu za "Sports Illustrated".

Landis nema velikih nadanja kad je u pitanju tzv. B test.

"I on će vjerovatno biti isti kao i A test. Ja sam realan i neću nikome zamjeriti zato što mi ne vjeruje kada kažem da nisam uzimao doping", rekao je američki biciklist.

Ukoliko se potvrdi rezultat A testa, Landis će biti prvi biciklist u historiji koji će zbog dopinga ostati bez naslova pobjednika Toura. Tada će pobjednikom biti proglašen Španac Oscar Pereiro, koji je zauzeo drugo mjesto u ukupnom poretku.