U Trening centru
299

FK Sarajevo u ovoj godini gradi fitness centar, novi teren, pomoćne i smještajne prostorije

Klix.ba
FK Sarajevo pravi značajne korake u razvoju svoje infrastrukture, Trening centar je otvoren u oktobru 2015. godine, a sada su najavljeni novi projekti.

Prva faza projekta u Trening centru FK Sarajevo bila je izgradnja kampa, odnosno terena, koji su bili jedan od prioriteta za kvalitetan trenažni proces.

Napravljen je teren sa plastičnom travom, koji zadovoljava najveće standardne FIFA-e, koji je ujedno i vlasnik FIFA PRO cerfikata te dva visoko kvalitetna terena sa prirodnom travom, koji su kvalitetniji nego mnogi travnjaci na premijerligaškim stadionima. Napravljeni su i su prilazi, drenaže, renoviran je manji objekt, svlačionice, kancelarije, ekonomat i kafeterija. Sami tereni su ospobljeni kvalitetnim sistemom za navodnjavanje te reflektorima koji dozvoljavaju i noćni trenažni proces, a koji su u funkciji na svim terenima.

U nekoliko posljednjih mjeseci, klub je sopstvenim angažmanom uspješno okončao izgradnju tribina na terenu, koji je dobio naziv po legendi Bordo kluba – “Želimir Vidović Keli”.

"Prva faza izgradnje Trening centra FK Sarajevo realizovana je zahvaljujući velikoj podršci i investiciji gospdina Tan Sri Vincenta Tana na čemu je čitav kolektiv kluba mnogo zahvalan gosp. Tanu. Naše selekcije, koje svakodnevno treniraju u Trening Centru dobile su vrhunske uslove za rad, a tu prije svega mislimo na članove Akademije, igračice SFK 2000 Sarajevo i naravno naš prvi tim. Izgrađena je i manja tribina na terenu sa plastičnom travom, gdje je zaista lijepo vidjeti značajan broj gledalaca na utakmicama mlađih kategorija, kao što je bio slučaj jučer, kada su naši juniori igrali protiv vršnjaka iz Širokog Brijega i obezbijedili plasman u finale Omladinskog Kupa BiH", saopćeno je iz FK Sarajevo.

Sportska infrastruktura u Trening centru FK Sarajevo se svakodnevno održava i svi tereni su u funkciji. Na ukupnoj površini od 70.000 kvadratnih metara na stotine mladih, talentovanih sportista, svakodnevno vrijedno radi na poboljšanju fudbalskih kvaliteta, kako bi ostvarili svoj san i imali priliku igrati seniorski nogomet. Vrijedi istaći, prije realizacije izgradnje prve faze Trening Centra, Sarajevo je bilo "podstanar" i treniralo po različitim terenima u Kantonu Sarajevo, a zahvaljujući izgradnji Trening centra, mnoge selekcije Bordo kluba su okupljene na jednom mjestu.

Potvrda o vrhunskim uslovima koji postoje u Trening Centru FK Sarajevo u nekoliko navrata je potvrđena i od krovne kuće bh. nogometaa, s obzirom na činjenicu da su A reprezentativci BiH, kao i kolektiv U21 reprezentacije BiH, odabrali Trening centar FK Sarajevo u Butmiru kao mjesto gdje će se pripremati za svoje kvalifikacione utakmice.

Klub s Koševa ne namjerava stati na već uređenom poslu.

"Planovi izgradnje druge faze našeg doba obuhvataju osposboljenje smještajnih kapaciteta, fitness centar, još jedan teren, pomocne prostorije, te sanaciju prilaznog puta. Dodatni sadržaj namijenjenog za vrhunske treninge i razvoj kako omladinaca tako i seniora FK Sarajevo. Drugu fazu izgradnje, klub će realizovati pokusati realizovati uz podršku svojih navijača, partnera, sponzora i putem projekata od zajedničkog interesa sa vladajućim strukturama. Trening centar FK Sarajevo je od velikog značaja za sport u glavnom gradu, ali i šire, obzirom da okuplja veliki broj mladih sportista, prenosi poruku ispravnih životnih i sportskih vrijednosti, te predstavlja dodatan, visokokvalitetan sportski sadržaj u Sarajevu, kojeg u ovom obliku nema na jednom širem području. Realizacijom potpune izgradnje Trening Centra Fudbalski klub Sarajevo želi imati jedan od najboljih sportskim kompleksa na ovim prostorima, koji će omogućiti najbolje uslove za rad sportistima, a dodatnim sadržajem, klub želi stvarati porodičnu atmoferu u svom domu", dodaje se u saopćenju.