sport
0

FIS Snowboard Svjetski kup: Fantastične akrobacije na rampi visokoj 42 metra

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Belgijanac Seppe Smiths i Amerikanka Ty Walker su osvojili prvo mjesto na takmičenju FIS Snowboard Svjetski kup Big Air u Istanbulu.

Ovaj veličanstveni sportski događaj u organizaciji Međunarodne skijaške federacije (FIS), održao se na stadionu Tehničkog univerziteta u Istanbulu, na rampi visokoj 42 i dugoj 125 metara.

Na takmičenju su učestvovala 43 sportista iz 22 zemlje, a u finalima se borila ukupno deset muškaraca i šest žena.

Na finalnim skokovima, prvo mjesto su osvojili Belgijanac Seppe Smiths i Amerikanka Ty Walker. Kod muškaraca drugo i treće mjesto pripali su Švicarcu Jonasu Boesigeru i Amerikancu Brandon Davisu, dok su drugo i treće mjesto osvojile Sina Candrian iz Švicarske i Cheryl Maas iz Holandije.

Takmičarima je nagrade uručio turski ministar omladine i sporta Akif Cagatay Kilic, koji je kazao da će Turska nastaviti podržavati ovakve sportske događaje.

"I ranije smo obećali da ćemo biti domačini takmičenja koja će proslaviti Tursku. Ovo je jedan od takvih događaja. Zahvaljujem se svim građanima Istanbula i Turskoj na gostoprimstvu. Nastavit ćemo na ovom putu i nadam se da će sport u Turskoj cijelom svijetu biti poznatiji", rekao je Kilic.

Organizaciju je pratila i Direkcija za zimske sportove Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji će kasnije odlučivati o tome da li će FIS Svjetski kup u snowboardu Big Air postati olimpijski spor, te procijeniti organizaciju Turske, koja želi održavanje Zimskih olimpijskih igara 2026. godine.

Vezani članci