sport
189

Finale EP-a u sjedećoj odbojci: Naši reprezentativci optimisti, Nijemci ipak prijete

Piše: E. B.
Naši zlatni momci imat će podršku BH Fanaticosa
Naši zlatni momci imat će podršku BH Fanaticosa
Naša reprezentacija u sjedećoj odbojci od 15:30 sati igra finalni susret Evropskog prvenstva protiv Njemačke, što će biti prilika za osvajanje devete titule prvaka Starog kontinenta.

Na putu do finala u njemačkom Warendorfu izabranici Mirze Hrustemovića slavili su redom nad Mađarskom, Holandijom, Srbijom, Poljskom i Ukrajinom bez ijednog izgubljenog seta.

Naša selekcija je stoga veliki favorit, no reprezentativci, iako prihvataju tu ulogu, pozivaju na oprez.

"Sva dosadašnja statistika je na našoj strani. Nadamo se da će po istom scenariju biti i danas. Na nama je da damo svoj maksimum, znamo šta znači finale, to je utakmica drugačijeg karaktera u odnosu na dosadašnje. Ne smijemo se opustiti ni momenta. Njemačka je domaćin, sigurno je da će im biti naklonjene sudije, kao što je to bilo i protiv Rusije, ali mi možemo i protiv njih, protiv sudija i navijača. Svakako da ćemo se i mi osjećati kao domaćini jer je veliko interesovanje BH Fanaticosa i naših građana koji žive širom Njemačke i Holandije i koji su najavili svoj dolazak. Sigurno da će to biti velika podrška našem timu", izjavio je kapiten Sabahudin Delalić za Fenu.

"Polufinalna utakmica protiv Ukrajine nije bila nimalo laka kako se čini po rezultatu. Protiv Njemačke idemo na pobjedu. Svjesni smo pritiska Nijemaca kao domaćina, ali i mi želimo devetu titulu", rekao je Ismet Godinjak za sportprimus.ba.

Nijemci su se mučili u polufinalu protiv Rusije i slavili 3:2, a prije i poslije utakmice bili su izrevoltirani ponašanjem Rusa. Nijemci su bili ogorčeni što su Rusi namjerno izgubili u posljednjem kolu grupne faze od Latvije kako bi izbjegli našu selekciju u polufinalu.

"Uvijek smo vjerovali u sebe i naše poštenje se na kraju isplatilo. Pravda na kraju uvijek pobijedi", rekao je selektor Njemačke Rudi Sonnenbichler njemačkim medijima i dodao kako je presretan što je njegova selekcija ulaskom u finale osigurala direktan plasman na Paraolimpijadu u Rio de Janeiru iduće godine. BiH je, podsjetimo, kao aktuelni svjetski prvak direktno kvalifikovana.

Što se tiče meča protiv naše selekcije, kapiten Njemačke Heiko Wiesenthal je njemačkim medijima izjavio kako smatra da je favorit jasan.

"Znamo da nas čeka teška utakmica i moramo se boriti do kraja. Prezadovoljni smo što smo u polufinalu savladali Rusiju. BiH je očigledan favorit, tako da će nam trebati velika podrška s tribina. Mi svoje ambicije ne krijemo, želimo postati evropski prvaci", rekao je Wiesenthal.

Dodajmo i to da Njemačka nikada nije dobila duel protiv naše selekcije, uključujući i tri finalna duela Evropskih prvenstava.