Počasno priznanje
47

Film "Švabo iz Sarajeva" Sabahudina Topalbećirevića nagrađen u Milanu

Klix.ba
Sabahudin Topalbećirević (Foto: D. S./Klix.ba)
Sabahudin Topalbećirević (Foto: D. S./Klix.ba)
Na 37. Međunarodnom festivalu sportskog filma u Milanu, film Sabahudina Topalbećirevića "Švabo iz Sarajeva" večeras je odlukom žirija dobio počasno priznanje i osvojio drugo mjesto u kategoriji "Šampioni u sportu".

Na spektakularnoj ceremoniji zatvaranja u dvorani Palazzo Lombardia bilo je prisutno oko 500 posjetilaca, a među njima i slavna imena iz svijeta sporta i filma kao što su Antonio Conte, Dino Meneghin i Sare Simeoni.

"Ovo je zaista poseban dan u mom životu, dobiti nagradu ovdje gdje su bila prikazana 174 filma, u nevjerovatnoj konkurenciji je veliki uspjeh i za mene i za BiH. Ponosan sam i ovo je nagrada koja će imati posebno mjesto u mom srcu. Nakon dvije nagrade na Zlatiboru i jedne u Moskvi nastavljeno je i ovdje u Milanu i ovo je nagrada i za moju BiH", izjavio je za Klix.ba autor filma Sabahudin Topalbećirević.

Dino Meneghin i Sabahudin Topalbećirović
Dino Meneghin i Sabahudin Topalbećirović

Izrazio je zahvalnost porodici Osim koja je aktivno učestvovala u realizaciji filma, Al Jazeeri Balkans koja je producent, ali i svim saradnicima. Film je u Milano, kao jedan od pobjednika, delegirao festival na Zlatiboru.

Topalbećirević je u sklopu ovogodišnjeg osmog izdanja najvećeg sportskog simpozija na Balkanu "Simposar Sarajevo" najavio i novi projekt, a to je prvi Međunarodni festival sportskog filma.

"Organizacija i ulazak u bord povjerena je Ficts Milano na čelu s predsjednikom Askanijem. Tako ćemo vidjeti 20-ak sjajnih sportskih filmova, a publika u Sarajevu će, nadati se, prepoznati ovaj događaj", dodao je Topalbećirević.