sport
0

Figo se povlači iz reprezentacije Portugala

NINA
Portugalski nogometni reprezentativac, prvotimac Reala iz Madrida Luis Figo saopštio je jučer da se povlači iz nacionalnog tima jer osjeća da je poslije petnaestogodišnje međunarodne karijere "kucnuo trenutak da se povuče".

U pisanoj izjavi medijima, Figo je ipak ostavio otvorenom mogućnost da jednog dana opet zaigra u portugalskom dresu budući da, kako je rekao, "nikad nije odbio služiti svojoj zemlji", a da niko ne može predvidjeti što će biti u budućnosti.

Figo, koji je za Portugal odigrao 110 utakmica i postigao 31 gol, dodao je da očekuje da će mladi talenti osigurati kontinuitet nogometnih uspjeha Portugala.

Nogometna federacija Portugala, na čijoj je Internet stranici i objavljeno Figovo saopštenje, navodi da je sad već bivši reprezentativac "jedan od najvećih nogometnih simbola Portugala svih vremena".

Predsjednik Nogometne federacije Portugala Gilberto Madail izrazio je nadu da će Figa uspjeti uvjeriti da igra za reprezentaciju u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006.

Sudeći po Figovim riječima «da neće odbijati služiti zemlji», ljubitelji nogometa će vjerojatno ponovno gledati tog nogometnog majstora u portugalskom dresu.

Figa je FIFA 2001. izabrala za svjetskog igrača godine, a u Evropi je tu titulu osvojio godinu dana ranije. Njegov dres s brojem sedam godinama je bio najprodavanija majica među navijačima u Portugalu, a sve je počelo 1991. kada je bio član mlade reprezentacije koja je osvojila titulu svjetskog prvaka, izrodivši takozvanu "zlatnu generaciju".

U seniorskoj reprezentaciji prvi put je zaigrao 1992. Od sezone 1991./92. igrao je u Sportingu iz Lisabona, a njegova karijera posebno je uznapredovala 1995., kada je prešao u Barcelonu, a pet godina kasnije postao je prvotimac Reala iz Madrida.