sport
0

FIFA započela istragu o Turskoj i Švicarskoj

FENA
Međunarodna nogometna federacija (FIFA) danas je započela istragu koja bi trebalo da rasvijetli događaje koji su se zbili odmah nakon sučevog zvižduka koji je označio zavšetak kvalifikacijske utakmice za SP između Turske i Švicarske.

Nakon tih događaja švicarski reprezentativac Stephane Grichting je bio hospitaliziran, a jedan od pomoćnih turskih trenera Mehmet Ozdilek je podnio odstavku.

"U Zurichu danas započinje istraga u kojoj će biti ispitano više od 20 osoba, uključujući selektore reprezentacija, igrače, službene osobe koje su prisustvovale utakmici i tehničko osoblje obje zemlje. Ovo bi trebala biti najopširnija istraga u povijesti FIFA-e", kazao je glasnogovornik FIFA-e.

Kazna može biti od financijske i opomene pa do suspenzije obje reprezentacije, no Švicarskoj ipak ne prijeti opasnost od izbacivanja sa završnice svjetskog prvenstva, jer bi Disciplinski komitet svoju odluku trebalo da donese tek u januaru. Očito je da se neće obistiniti najava predsjednika FIFA-e Seppa Blattera, koji je najavio brzu i efikasnu istragu, kako bi se kazna znala već početkom decembra, odnosno prije održavanja žrijeba za SP.