sport
0

FIFA: Ronaldinho svjetski nogometaš godine

NINA
Dvadesetčetverogodišnji Brazilac Ronaldinho, srednji vezni igrač španskog premijer ligaša Barcelone, proglašen je sinoć u švicarskom gradu Zürichu za najboljeg nogometaša svijeta u 2004., u tradicionalnom izboru Međunarodne nogometne federacije (FIFA).

U tradicionalnoj anketi FIFA, u kojoj su sudjelovali selektori nacionalnih timova zemalja-članica, Ronaldinho je dobio ukupno 620 bodova.

Drugi je Francuz Thierry Henry, napadač londonskog Arsenala, sa 552, a treći Ukrajinac Andry Shevchenko, navalni igrač Milana, sa 253 boda.

Ronaldinho je nedavno imenovan za svjetskog nogometaša godine u prestižnoj anketi specijaliziranog londonskog magazina World Soccer, dok je Shevchenko proglašen za najboljeg nogometaša Evrope, u tradicionalnom izboru pariškog sedmičnika France Football, koji već pet decenija dodjeljuje odgovarajući trofej - "Zlatnu loptu".

Ronaldinho je rođen 21. marta 1980. u Porto Alegreu u Brazilu. Visok je 1,78 m, a težak 71 kg. Igra na poziciji srednjeg veznog igrača.

Za reprezentaciju Brazila, s kojom je 2002. osvojio titulu svjetskog prvaka, do sada je odigrao 57 međudržavnih utakmica i postigao ukupno 27 pogodaka.