Borilački sportovi
0

FFC 28 u Atini: Vrtačić oduzeo pojas Marjanoviću, Van Roosmalen i Stošić ekspresno do pobjede

Klix.ba
Final Fight Championship vratio se u Atinu nakon godinu dana, gdje je spektaklom "Grčka protiv ostatka svijeta" započela nova godina FFC evenata. Bh. borac Damir Marjanović je u borbi protiv Andija Vrtačića izgubio šampionski pojas.

Sjajnu priredbu u grčkoj prijestolnici predvodili su najbolji grčki borci koji su stali nasuprot konkurenciji iz čitavog svijeta. U Ateni su nastupili "gladijatori" iz 12 zemalja svijeta, a došlo ih je pogledati prema podacima organizatora oko 4.000 ljudi. Od najvažnijih rezultata valja izdvojiti pobjede prvaka u teškoj kategoriji MMA konkurencije Darka Stošića koji je drugi put odbranio svoj pojas (ovaj put protiv Zaharieva), kao i uvjerljivo slavlje svjetske super-zvijezde Robina Van Roosmalena, kojem je ovo bio drugi nastup za FFC. Holanđanin Eyevan Danenberg je zadržao titulu u velter kategoriji kickboxing dijela svladavši Ivana Bilića u ekstra rundi, dok je pojas u srednjoj promijenio vlasnika. U vrlo izjednačenom meču Andi Vrtačić je pobijedio Denisa Marjanovića podijeljenom odlukom sudaca. Slovenac Samo Petje je vrlo uvjerljivo svladao Grka Meletisa Kakoubavasa u najvećem revanšu u historiji FFC-a.

.

MMA

Robin Van Roosmalen def. Risto Dimitrov, TKO, 1. runda<

U naslovnoj borbi spektakla u Ateni nastupila je svjetska MMA i kickboxing zvijezda Robin Van Roosmalen. Nizozemac je upravo u Atini lani nokautom obilježio svoj prvi MMA nastup, a ovaj put je u istom gradu tehničkim nokautom stigao do nove pobjede u svojoj bogatoj karijeri. Slavni Goryjev prvak je već u prvoj rundi brutalnim krošeom nokautirao makedonskog borca Ristu Dimitrova kojemu je ovo bila treća profesionalna borba. Iako se činilo da će se Makedonac uspjeti dići iz knockdowna, udarac je bio pretežak i Dimitrov nije mogao nastaviti. Do tog trenutka Roosmalen je dominirao u stojci, a Dimitrov je očajnički pokušavao preseliti dvoboj na parter.

Darko Stošić def. Emil Zahariev, TKO, 1. runda

U sunaslovnoj borbi MMA dijela večeri jedan od najboljih teškaša Evrope Darko Stošić ostvario je ekspresnu pobjedu protiv bugarskog borca Emila Zaharieva.

Bugarski veteran s trideset profesionalnih borbi u karijeri lani se u posljednji tren morao povući iz dogovorene borbe sa Stošićem. Ovaj put je stigao na borbu, ali nije dugo izdržao. Stošić obranio pojas teške kategorije sa par snažnih "low kickova" nakon kojih 130 kilograma teški Bugar više nije mogao nastaviti zbog ozljede koljena. Od Zaharieva smo vidjeli tek jedan pokušaj rušenja kojeg je Srbin vrlo lako obranio. Ovo je Stošiću čak sedma pobjeda u nizu od kako je stigao u FFC.

Filip Pejić vs Alexis Savvidis - neriješeno

U FFC-ov ring vratio se i jedan od najboljih mladih evropskih boraca Filip "Nitro" Pejić. Prvak perolake kategorije ovaj put se borio za prestiž u kategoriji iznad svoje protiv grčke nade Alexa Savvidisa.

Nakon uvodnog ispitivanja snaga u kojem nismo vidjeli previše akcije, Savvidis je nakon dvije minute prve runde prvi put uspio srušiti Pejića. Hrvatski borac se ipak izvukao i vratio na noge prije pauze, no prva runda je ukupno prošla bez previše kvalitetne akcije koju se moglo ocijeniti. U drugu je rundu Pejić ušao bolje i sigurnije te je češće pogašao ručnim serijama. Grk se tada ponovno okrenuo hrvanju i taktici rušenja te je i drugi put uspio preseliti dvoboj na parter. No, zagrebački nokauter se uspio vratiti na noge i ponovno uputiti nekoliko dobrih udaraca. Bila je to daleko najbolja Pejićeva runda u meču. U trećoj je Savvidis ponovo stigao do rušenja te je čak uhvatio Pejića s leđa i zadao niz udaraca u glavu, Pejić se još jedom izvukao i odgovorio, no ni u posljednjim minutama niti jedan borac nije uspio doći do prednosti. Suci su meč proglasili nerješenim, a takvim raspletom niti jedan od boraca nije bio prezadovoljan.

Valja naglasiti da je Pejić dominirao na nogama. Bio je precizniji u svojim ručnim tehnikama, no nikako nije uspijevao obraniti rušenja svog grčkog protivnika što je Grku i donijelo "bod".

Stamatis Moroulis def. Edgar Santos, TKO

Najkontroverznija borba večeri bila je ona Stamatisa Moroulisa i Edgara Santosa. Grčki borac je pobijedio tehničkim nokautom u drugoj rundi nakon relativno kontroverzne situacije. Naime, nakon runde i po jasne dominacije grčkog borca, Moroulis u drugoj rundi dodatno diže ritam i serijom dobrih udaraca uspijeva uzdrmati Santosa. Brazilac pada na parter, a Grk pokušava dovršiti posao GNP udarcima. Nekoliko je završilo u potiljku pa je sudac u ringu upozorio grčkog borca te je dao Santosu vremena da se oporavi. Brazilski borac nije htio nastaviti tražeći da se diskvalificira njegov protivnik. No sudac je procijenio da udarci nisu bili toliko ozbiljni da Santos ne bi mogao nastaviti te je Moroulisu digao ruku. Grčki navijači su bili zadovoljni takvom odlukom, a očekivano Santos i njegov tim su prigovarali.

Andreas Michailidis def. Borče Talevski, predaja

Grčki MMA borac Andreas Michailidis upisao je pobjedu protiv Makedonca Borčea Talevskog u kategoriji do 84 kilograma nakon što je Talevski verbalno predao borbu. Sve je bilo gotovo već u samom uvodu meča. Grk je jednostavno bio dominantniji, snažniji, bolji i kvalitetniji. Pregazio je makedonskog borca koji je u panici predao verbalno dvoboj što se zaista rijetko viđa na ovakvom profesionalnom borilačkom nivou.

Giannis Michalopoulos def. Alexandros Papadimitriou, odluka sudaca

MMA program počeo je grčkim obračunom između Alexandrosa Papadimitrioua i Giannisa Michalopoulosa u lakoj kategoriji. Bio je to ujedno i jedini "grčki" meč na popisu borbi. Nakon tri runde prilično izjednačenog meča u kojem je Michalopoulos dominirao na nogama, suci su mu zasluženo dodijelili sudačku odluku. Bio je to odličan dvoboj za otvaranje MMA programa.

Kickboxing

Samo Petje def. Meletis Kakoubavas

U glavnoj borbi kickboxing dijela programa dočekali smo pravu poslasticu, Samo Petje osvetio se najboljem grčkom kickbokseru Meletisu Kakoubavasu koji ga je brutalno nokautirao prošle godine i uzeo mu pojas prvaka. Petje je u međuvremenu vratio pojas i dobio priliku iskupiti se za jedan od najtežih poraza u karijeri.

Petje je propustio doći do nokauta, ali je u odličnoj borbi pogađao protivnika ručnim tehnikama, koljenima i high kickovima te na kraju slavio jednoglasnom odlukom sudaca. Bio je ovo jedan od najboljih nastupa slovenskog borca općenito, ali i slatka osveta za težak poraz od prije godinu dana.

Andi Vrtačić def. Denis Marjanović, podijeljena odluka sudaca

Mladi pulski borac Andi Vrtačić priredio je iznenađenje i srušio prvaka srednje kategorije, bh. borca Denisa "Lumberjacka" Marjanovića. I ova je borba morala biti odlučena u dodatnoj četvrtoj rundi nakon koje su suci podijeljenom odlukom pobjedu dodijelili 23-godišnjem hrvatskom borcu.

Marjanović je svoj pojas u kategoriji do 85 kilograma osvojio na posljednjoj FFC priredi u 2016., a iste večeri je Vrtačić impresivnim slavljem izborio poziciju izazivača koju je u Atini i opravdao. Marjanović je izgledao opasnije na otvaranju borbe i u posljednjoj rundi, ali za glavu veći Vrtačić pogađao je s distance i, dojam je bio, nakon tri runde bio bliže pobjedi, ali su suci bili neodlučni. U prvoj rundi Marjanović je zadao probleme Vrtačiću s nekoliko direkta i krošea, no mladi hrvatski borac je sjajnim kretanjem izbjegao veću štetu. U dodatnoj rundi Marjanović je izgledao čvršće i bio agresivniji, ali onda je naletio na jedan snažan direkt Vrtačića da bi u zadnjim sekundama borbe obojica razmijenili seriju udaraca. I nakon četvrte runde nije bilo lako odlučiti o pobjedniku, Marjanović je bio iznenađen odlukom sudaca, no oni su podijeljenom odlukom pobjedu i titulu dodijelili Vrtačiću. Bio je ovo jedan od onih mečeva u kojem jedan borac više i češće pogađa, a drugi radi više štete.

Eyevan Danenberg def. Ivan Bilić, TKO, dodatna runda

Drugi dvoboj za titulu prvaka FFC promocije vidjeli smo između šampiona Nizozemca Eyevana Danenberga i hrvatskog borca Ivana Bilića i to u velter kategoriji. FFC-ov prvak i član uglednog Gloryja odbranio je pojas nakon tri regularne i jedne ekstra runde.

Nakon prvih devet minuta suci su dvoboj proglasili neriješenim te se išlo u dodatnu rundu kako bi se dobilo pobjednika. Do tada je Danenberg bio taj koji je bio agresivniji i aktivniji s više pokušaja udaraca, no hrvatski je borac tvrđe pogađao.

U ekstra dionici Holanđanin najprije uspijeva plasirati jedno koljeno u jetru koje na pod baca borca iz Pule. Bilić se ipak diže no tek za kratko. Druga serija udaraca je bila kobna i sudac Bađun prekida dvoboj. Bila je to prva obrana naslova za sjajnog mladog Holanđanina.

Stavros Grigorakakis def. Tomislav Čikotić, odluka sudaca

U okršaju teške kategorije nastupio je hrvatski borac Tomislav Čikotić koji je poražen od Grka Stavrosa Grigorakakisa. Nakon tri runde iscrpljujuće borbe ovih zaista gorostasnih boraca, suci su meč odveli najprije u četvrtu, a onda i u petu rundu. Tada sudac u ringu kažnjava Čikotića zbog držanja što je praktički odlučilo meč. Obeshrabren oduzimanjem boda, hrvatski je udarač psihički potpuno potonuo te je na koncu i poražen. Bilo je to prvo slavlje za Grigorakakisa u FFC-u, a treći poraz za Čikotića.