sport
0

Ferrari nudi Schumacheru ulogu testnog vozača

FENA
Ferrari je spreman Michaelu Schumacheru ponuditi ulogu testnog vozača ekipe nakon što se oprosti od karijere vozača formule 1 na kraju godine, izjavio je šef inžinjerskog tima Ferrarija Luca Baldisserri.

Tridesetsedmogodišnji Schumacher je nakon pobjede u Monzi na VN Italije izjavio da će se po okončanju sezone oprostiti.

Baldisserri, koji sarađuje s Nijemcem otkako je došao u Ferrari 1996. godine, smatra da Kimi Raikkonen, koji će zamijeniti Schumachera, neće biti dovoljno sposoban da doprinese napretku novog bolida.

"Schumacher je s nama 11 godina i zaslužan je za sve što sada imamo. On je davao precizne preporuke našim inžinjerima, kako u sferi tehničkih karakteristika, tako i prema profesionalnim kriterijima. Bit će veliki problema bez njega nastaviti istim tempom. Raikkonena ne poznajem tako dobro. Imam samo informacije od inžinjera koji su radili s njim u Sauberu. Moram reći da je dobar kao vozač, ali Schumacher pored dobre vožnje ima sposobnost fantastične saradnje s kompletnim timom", rekao je Baldisserri za Gazzetta dello Sport.

Ferrari trenutno ima dva testna vozača - Italijana Lucu Badoera i Španca Marca Genea, koji su ranije bili vozači formule 1.