Švicarac je nepobjediv
6

Fenomenalni Chrigel Maurer osmi put osvojio Red Bull X-Alps, najtežu utrku na svijetu

D. B.
Red Bull X-Alps se smatra najtežom avanturističkom utrkom na svijetu jer kombinuje planinarenje, paraglajding i penjanje u prelijepim alpskim planinama koje istovremeno izazivaju divljenje i strahopoštovanje.

Četrdesetogodišnji Švicarac Chrigel Maurer još jednom se pokazao nepobjedivim te je osvojio rekordni osmi Red Bull X-Alps, a to je učinio najbrže od svih u dvadesetogodišnjoj historiji ove utrke. Trebalo mu je svega šest dana, šest sati i jedna minuta da pređe 1.223 kilometra preko Alpa.

Sportisti, veterani i početnici su se okupili u austrijskom gradu Kitzbühelu, a svaki od njih je imao svoj jedinstveni cilj i strategiju prije polaska na ekstremno teško putovanje koje testira fizičke i mentalne granice. Svi oni kreću iz austrijske skijaške regije Kitzbühel-Kirchberg, a potom prelaze preko najviših planina Njemačke, Švicarske, Francuske i Italije te dolaze na cilj u Zell am See u Austriji.

Na zahtjevnu rutu je krenulo 17 veterana među kojima je bio i favorit Maurer, kao i 15 ambicioznih "početnika", a čekali su ih planinarenje, paraglajding i penjanje "via Ferratom" (zaštićena penjačka ruta u Alpama). S obzirom na to da oko polovine utrke sportisti pređu pješke, oni sagorijevaju oko 6.000 kalorija dnevno.

Pucanj iz startnog pištolja u nedjelju 11. juna u 11:30 sati označio je start utrke iz centra Kitzbühela, odakle su takmičari krenuli u iscrpljujuću avanturu oko Alpa preko 15 tačaka u pet zemalja. Start je ove godine bio nemilosrdno brz, 15 sportista je "počistilo" Turnpoint 3 i 4 u samo jednom danu. Uslovi su premašili očekivanja pa su sportisti stigli do Chiemgau Achentala u rekordnom vremenu. Prvi je stigao Durogati (ITA2) oko 10 sati, a u narednih desetak minuta su i ostali takmičari ubrzano dolazili. To su bila dešavanja drugog dana.

Vodeći sportisti su se trećeg dana nadali da će stići do švicarskog grada Fiescha, koji je smješten u podnožju glečera Altesch, no prepreka je bio ozloglašeni prevoj Oberalp, čuveno razvajanje rijeka Rajne i Rone. Pinot je prvi okušao sreću, no vratio se zbog snažnog čeonog vjetra. Patrick von Känel (SUI2) i drugi sportisti su očajnički pokušavali napredovati, posebno jer je sljedeća etapa do Fiescha bila relativno lagana.

Sportisti su iskoristili dobre uslove u utorak i rano u srijedu kako bi prešli ogromne udaljenosti pješke i u letu, a lideri utrke su bili pred prelaskom Mont Blanca do Italije. Za samo 72 sata od starta u nedjelju, nekoliko sportista je prešlo gotovo cijelu sjeverozapadnu polovinu rute preko Austrije, Njemačke i Švicarske. Do sredine popodneva su bili spremni da pređu francuski dio rute, koji je vjerovatno i najizazovniji. Maurer (SUI1) se pokušavao odvojiti koristeći Night Pass te je pješačio do ponoći u namjeri da napreduje i prvi stigne do Turnpointa 7, a to je Frutigen, njegovo "dvorište". Prijatelji i porodica su ga dočekali poput heroja.

U četvrtak je polovina učesnika prešla glavni lanac Alpa u Italiju, da bi se vratila u Austriju petog dana. Maurer je imao malu prednost u odnosu na Pinota, baš kao što je bilo i prije dvije godine. Do popodneva je Maurer došao do Turnpointa 11, odnosno Dufourspitzea, iako ga je mučio kašalj. Kada se činilo da odmiče, usljed loših uslova za letenje ekipa se zapravo polako skupljala.

Svako izdanje utrke Red Bull X-Alps je pripalo švicarskom sportisti, no kasno u četvrtak i većim dijelom jutra u petak lider je bio Francuz Damien Lacaze (FRA2). Ovaj 37-godišnji alpinist je prešao udaljenost od 226 km od Mont Blanca preko sjevernih jezera Italije do Sondrija tokom izuzetnog dana od 11 sati i 13 minuta u zraku, a borio se s jakim vjetrovima, turbulencijama i restrikcijama zračnog prostora.

Do sredine popodneva je tada još uvijek sedmostruki šampion Maurer ponovo prešao u vostvo nakon razočaravajućeg dana u kojem su ga pretekli Pinot i Lacaze tokom posljednjeg leta večeri. U međuvremenu je Eli Egger (AUT4), jedna od četiri takmičarke u utrci, zaobišla Mont Blanc i nastavila dobrim putem da postane prva žena koja je završila utrku Red Bull X-Alps. Laurie Genovese (FRA3) je doživjela kraj jer je eliminisana kao posljednjeplasirana učesnica.

Nakon što su ga pred kraj petog dana pretekli Pinot i Lacaze, Maurer se uspio vratiti u vodstvo i više se nije osvrtao. Šestog dana je stigao na cilj u austrijskom gradu Zell am See i to u rekordnom vremenu koje iznosi nevjerovatnih šest dana, šest sati i jednu minutu.

"Nevjerovatno je biti ovdje nakon tako kratkog vremena i nekoliko teških trenutaka. Kada sam prešao glavni greben sa svojim timom, osjećaj je bio zaista sjajan", izjavio je Maurer.

Potom se pažnja usmjerila na borbu za drugo i treće mjesto s obzirom da su četiri učesnika bila u krugu od nekoliko kilometara, a to su bili Patrick von Känel (SUI2), Pal Takats (HUN), Damien Lacaze (FRA2), Maxime Pinot (FRA1) ) i Simon Oberrauner (AUT1). Austrijanka Eli Egger se nastavila truditi kako bi ispisala historiju i postala prva žena koja je završila utrku.

Dan nakon što je Maurer ostvario svoju osmu pobjedu, rekordan broj finišera je stigao do kraja nevjerovatnog putovanja oko Alpa dugog 1.223 kilometra, koje je sedam dana ranije počelo u Kitzbühelu, njih ukupno 17.

Među finišerima je i Austrijanac Simon Oberrauner, koji je "nacrtao" srce na nebu za svoju djevojku Annu pomoću svog GPS-a, a Švicarac Reto Reiser je oduševio publiku svojim "Reto flipom" koji radi prilikom slijetanja.

Utrka se zvanično završava u petak 23. juna u 11:30 sati.