Boks WBA kategorija
0

VIDEO / Felix Sturm 10. put odbranio titulu svjetskog prvaka

Sarajevo-x.com
Adnan Ćatić, alijas Felix Sturm, bokser bosanskohercegovačkih korijena, koji se borio pod njemačkom zastavom, u subotu navečer je u Kelnu odbranio titulu svjetskog prvaka u srednjoj kategoriji WBA. Bio je uspješniji od borca iz Irske Matthewa Macklina.

Da podsjetimo, njegov suparnik, koji nosi nadimak "Mack the Knife" (Mack nož), prije ovog meča zabilježio je 28 pobjeda, 19 knockoutom, te dva poraza. Sve prognoze nagovještavale su zanimljiv okršaj.

U spektakularnom otvaranju atmosferu je dodatno podgrijao Michael Buffer, poznat kao najbolji svjetski najavljivač bokserskih dvoboja.

Prve dvije runde bokser iz Irske je agresivno napadao i stekao prednost kod sudija. U trećoj je razmijenjeno dosta udaraca, a Sturm je bio mnogo precizniji. Macklin je pokazao veliku želju da pobijedi, konstantno je napadao, bez imalo respekta prema svjetskom prvaku.

Ipak, u petoj rundi Felix Sturm je preuzeo inicijativu. Protivniku iz Irske zadao je nekoliko preciznih udaraca. I u nastavku je bokser bh. porijekla bio dominantniji.

Međutim, u jedanaestoj rundi prednost je stekao Macklin koji je bio odličan, dok je u posljednjoj mnogo uspješniji ponovo bio Sturm.

Odlukom sudija, omjerom 2-1, slavio je Felix Sturm.

Ovim trijumfom tridesetdvogodišnji Bosanac deseti put je odbranio titulu koju je osvojio u aprilu 2007. U svojoj karijeri sada ima 36 pobjeda, od kojih je 15 stekao knockoutom.

U jednoj od predborbi slavio je i Adnan Redžović koji je u šest rundi bio bolji od Nijemca Wernera. Tokom čitave borbe bh. predstavnik bio je dominantniji. Na kraju je jednoglasnom odlukom sudija meč završio uzdignutih ruku Redžovića.

Treba istaći da je dvojicu Adnana sa tribina bodrio i nogometni reprezentativac BiH Edin Džeko.