Bh. rekorder
92

Fazlija: Nije iznenađenje što sam 20 godina prvak, streljaštvo u BiH ima velikih problema

Piše: N. Kustura
Nedžad Fazlija (Foto: H. M./Klix.ba)
Nedžad Fazlija (Foto: H. M./Klix.ba)
U Zenici je nedavno održano 24. prvenstvo BiH u gađanju zračnom puškom i pištoljem za seniore i seniorke, na kojem je ponovo dominirao Streljački klub Sarajevo predvođen Nedžadom Fazlijom.

Najuspješniji bh. olimpijac nije dozvolio iznenađenje te je s pogođenih 618,3 kruga osvojio svoju dvadesetu zlatnu medalju na Prvenstvu BiH, dok je i u ekipnom takmičenju s kolegama Emirom Memiševićem i Nikolom Ćorićem suvereno trijumfovao.

S Fazlijom smo razgovorali o održanom takmičenju u Zenici, problemima s kojim se bh. sportisti susreću u streljaštvu, ali i općenito o bh. sportu.

Najuspješniji klub na Prvenstvu BiH

"Izuzetno smo zadovoljni nastupom u Zenici. Najviše je oduševio Ćorić koji je izjednačio državni rekord za juniore s pogođenih 611,8 krugova. Naš klub je s dvije ekipne pobjede i jednim drugim mjestom bio najuspješniji klub prvenstva. Vrijedi istaći da je naša ekipa na pušci osvojila 23. titulu prvaka BiH. Najzanimljivija borba za odličja vodila se na pištolju, gdje je svaki hitac odlučivao o plasmanu. Na kraju smo ipak osvojili drugo mjesto u toj kategoriji. I u ženskoj konkurenciji smo bili dominantni i naša ekipa u sastavu Bjelošević, Aida i Medina Arnautović suvereno je pobijedila sa 1.825,6 krugova pa smo generalno zadovoljni nastupom u Zenici", počinje razgovor Fazlija za portal Klix.ba.

Naš najuspješniji olimpijac je istakao da je očekivao osvajanje nove titule.

"Koliko se godina bavim streljaštvom i koliko sati treninga i ispaljenih dijabola imam iza sebe, mogu reći da je ovaj uspjeh očekivan. Dugo vremena treba da se strijelac napravi, a kad se stekne rezultat, onda od vas zavisi koliko ćete se dugo baviti time. Formu možete održavati s dva-tri ozbiljnija treninga. Naravno, ovaj rezultat nije blizu onih rezultata koje sam ranije ostvarivao i nije konkurentan za međunarodne scene. Međutim, ako bilo ko postane državni prvak 20 puta, onda je to uspjeh koji treba podržati i pohvaliti", kazao je Fazlija.

SK Sarajevo je ubjedljivo najbolji u BiH (Foto: H. M./Klix.ba)
SK Sarajevo je ubjedljivo najbolji u BiH (Foto: H. M./Klix.ba)

Bh. strijelac nam je rekao kako je u ovom sportu bez ikakvog interesa.

"Jednostavno, ja volim streljaštvo. Ovo je porodični sport, jer su i moja dva brata također bili takmičari u streljaštvu. Jedan od njih Edin je i sada trener u klubu te ima i njegovih zasluga za ono što smo napravili u klubu. Naš trener Amir Dautović, od kojeg smo mi sve naučili, preminuo je 2011. godine pa sam od tada morao biti i trener i takmičar. Jednostavno ne možemo pustiti klub koji postoji od 1948. godine da tek tako nestane. Ove godine slavimo i 70 godina postojanja. Morao sam staviti svoju karijeru u sjenu, a staviti interes kluba u prvi plan i mogu reći da smo na dobrom putu", poručio je naš strijelac.

Fazlija je istakao kako u našoj državi ima talentovanih i mladih strijelaca, ali i da ima bezbroj problema.

Problem sa zakonskim regulativama

"U Zenici je bio rekordan broj takmičara. Međutim, mi u BiH stagniramo najviše zbog finansija. Postoji problem i sa zakonskim regulativama. Imamo roditelja koji žele svom djetetu kupiti pušku, kako ona ne bi bila starija od samog djeteta. Ipak, imamo problem prilikom uvoza tog oružja. Već nekoliko mjeseci planiramo kupiti oružje, ali ne možemo dobiti uvozne dozvole, odnosno da pronađemo nekoga ko će je unijeti u BiH. Sada to moramo kupovati preko nekih kompanija, a prije smo mi mogli lično kupovati. Slabo dobijamo i sredstava od viših nivoa vlasti, izuzev kantona ili gradova. I tu pomoć što dobijemo ne može nam biti za mete i dijabole za mjesec dana", požalio se Fazlija.

Slični problemi su, prema Fazlijinom mišljenju, i u ostalim sportovima.

"Nekom je malo bolje, nekima je situacija dosta loša. Imamo nekoliko izuzetaka kao što su Larisa Cerić, Amel Mekić, Amel Tuka... Ostali uspjesi su uglavnom plod slučajnost, a pravi incident je da osvajamo medalje. Ne možemo se porediti ni s Hrvatskom i Srbijom. Recimo, u Zagrebu imaju ogroman budžet za sport. Njima grad za streljačke klubove plaća upotrebu objekata, plaćaju trenere. Mi ne možemo ni stipendije osigurati takmičarima. Zatim im plaćaju jedan dio takmičenja, a drugi dio se pokriva preko Olimpijskog komiteta Hrvatske. Također, plaća im se jedan dio opreme i stipendiraju najbolji sportisti. Mi o takvim stvarima možemo samo sanjati. Nekad su rezultati razočaravajući. I mi bismo voljeli da osvajamo medalje, ali medalje osvajaju oni u koje se najviše ulaže", ističe Fazlija.

Bh. klubovi imaju probleme i sa nabavkom puški (Foto: H. M./Klix.ba)
Bh. klubovi imaju probleme i sa nabavkom puški (Foto: H. M./Klix.ba)

Kao primjer ulaganja naveo je Olimpijski komitet Velike Britanije.

"U svoj tim uložili su 700 miliona funti. I sada, jednostavnom računicom, možemo dobiti koliko košta osvajanje jedne medalje. To su milioni funti. Mi kad sve saberemo, od svih nivoa vlasti i za sve sportove ne možemo sakupiti ni za tu jednu medalju. A gdje su britanski sportisti koji nisu osvojili medalju, jer su i oni trošili novac. Međutim, niko ih toliko nije napadao, kao što nas prozivaju prilikom neuspješnih rezultata na međunarodnoj sceni", kaže Fazlija, koji se potom osvrnuo i na svoju karijeru.

"Takmičit ću se sve do trenutka kada će SK Sarajevo imati tri kvalitetna seniora koja će biti prvaci BiH u streljaštvu. To nam je zadaća koju moramo ostvarivati i dalje. To je tradicija koju ne želimo prekidati. Vidi se i po rezultatima da smo uvjerljivi, ali neću da dozvolim nikakvo iznenađenje. Ipak, trener mora izbaciti najbolju ekipu na teren", rekao je Fazlija za kraj razgovora ističući kako je SK Sarajevo još 1979. godine osvojio Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva.