sport
0

F1: Rekordna kazna za Turke zbog političkog incidenta

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Organizartori utrke Svjetskog prvenstva Formule 1 za Veliku nagradu Turske, koja je održana krajem prošlog mjeseca u Istanbulu, kažnjeni su rekordnom svotom od pet miliona eura zbog političkog incidenta na kraju utrke, saopćili su čelnici Formule 1.

To je najveća kazna u historiji automoto sporta, koja je potpuno zasjenila kaznu od milion dolara za vozače Ferrarija, Schumachera i Barrichella nakon VN Austrije 2002. godine.

Politički incident dogodio se po završetku utrke kada je lider turskih Kiprana Mehmet Ali Talat, koji je prisustvovao uručenju nagrade pobjedniku Felipeu Massi, održao politički govor predstavljajući se milionskom auditoriju kao "predsjednik Turske Republike Sjeverni Kipar".

Sankcija je određena na vanrednom zasjedanju Međunarodne automobilističke federacije (FIA) u Parizu, a koja je uslijedila nakon žalbe Republike Kipar. Turci su optuženi za kršenje statuta FIA-e, međunarodnog sportskog kodeksa i pravila Formule 1. Pored novčane kazne Turci su suočeni s isključivanjem utrke u Istanbulu iz kalendara Formule 1 za sljedeću sezonu.

Kipar je podijeljen od 1974. godine, a njegov sjeverni "turski" dio nije međunarodno priznat. Priznala ga je jedino Turska.