Mora vratiti medalju
0

Evropskoj maratonskoj prvakinji potvrđena suspenzija

Totalsport
Živile Balčiunaite (Foto: AFP)
Živile Balčiunaite (Foto: AFP)
Međunarodni sportski sud (CAS) u Lausannei potvrdio je dvogodišnju suspenziju zbog dopinga evropskoj prvakinji u maratonu Živile Balčiunaite.

Litvanska atletičarka je osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Barceloni prije dvije godine, ali je vrlo brzo u uzorku njenog urina pronađena nedopušten nivo muških spolnih hormona testosterona i epitestosterona.

Balčiunaite je odmah ustvrdila da je nevina i da se nikad nije dopingirala, a kao mogući razlog pozitivnog nalaza izdvojila je tablete protiv menstrualnih bolova.

Litvanski atletski savez nije uvažio njene argumente i kaznio ju je dvogodišnjom zabranom nastupa, na što je uslijedila njena žalba CAS-u. Proces se prilično odužio, ali u ponedjeljak je stigla vijest da je najviši sportski sud u svijetu potvrdio kaznu, što znači da kazna 33-godišnjoj maratonki istječe 6. septembra ove godine, prekasno da bi nastupila na Olimpijskim igrama u Londonu.

Uz to, Balčiunaite će morati vratiti i zlato iz Barcelone, što znači da bi nova evropska prvakinja s gotovo dvije godine zakašnjenja trebala postati Ruskinja Nailija Julamanova.