Atletika
0

VIDEO / Evropska štampa slavi "svemirca" Bolta

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Usaina Bolta je u ponedjeljak, dan nakon što je postavio novi svjetski rekord na 100m, evropski štampa opisala kao čovjek iz svemira, kao poslanika iz budućnosti.

U naučno-fantastičnom stilu španski sportski dnevnik "Marca" pozdravlja "rekord 22. stoljeća" kojeg je u Berlinu postavio Usain Bolt te tako napravio "povratak u budućnost".

"Munja Bolt ulazi u galaksiju izvan očekivanja smrtnika", piše londonski "Times".

Naslovnice svih evropskih medija posvećene su novom rekordu: "9.58 za stratosferski rekord" (El Pais, Madrid), "Raketa Bolt na nekoj drugoj planeti" (Le Parisien, Francuska), "Bolt je vanzemaljac" (La Derniere Heure, Bruxelles), "Marsovac u Berlinu" (La Stampa, Italija).

U Berlinu, gdje se održava svjetsko atletsko prvenstvo, tabloid "Berliner Kurier" obasut je nebeskim slikama ali u odavanju počasti historiji stadiona i grada: "Od nekud s nekog oblaka na nebu, Jesse Owens, četverostruki olimpijski prvak iz 1936. plješće i govori 'super utrka, Usaine'". "Berliner Kurier" opisuje Bolta kao "topovsko tane od mesa s Kariba" i kao "najbržeg klauna na svijetu".

"Sprinterski svijet u šoku", ocjenjuje belgijski "Le Soir". Dok pod naslovom "Bim Bum Bolt" talijanski sportski dnevnik "La Gazzetta Dello Sport" piše na naslovnici :"On govori: 'Ja sam broj 1', i udara se u prsa. Usain Bolt je imao pravo! Ko ga može demantirati? Postavio je svjetski rekord - 9.58" - što je vrijeme koje još uvijek izgleda kao čudo".

Francuski "l'Equipe" pak smatra da je "Jamajčanin otvorio nevjerovatne horizonte", dok "Marca" govori o o "sjajnom" ali "očekivanom" rekordu. Za "The Independent" je ostvario vrijeme koje se "prije nekoliko godina činilo ako ne nemoguće onda barem nevjerovatno".

"Times" je jedini britanski list koji je Jamajčanina stavio na naslovnicu na kojoj piše: "Sada znamo kojom se brzinom može kretati taj čovjek".