sport
0

Evropska elita judoa u Zetri

FENA
Judo savez Bosne i Hercegovine u subotu i nedjelju u Olimpijskoj dvorani Zetra drugi put organizira turnir Evropskog kupa - "Sarajevo Open 2007."

Judo turniri evropskog kupa ove godine bit će održani u seriji u četiri evropska grada. Organizator prvog turnira bilo je slovensko Celje, a poslije Sarajeva takmičenja bit će održana u turskom Istanbulu i švedskom Borasu.

Prema riječima direktora turnira Branislava Crnogorca, cilj je da uspješnom organizacijom evropskih kupova u naredne dvije godine Sarajevo dobije i najveći turnir - Svjetskog kupa.

Takmičenje će imati visoki rang jer će među borcima iz 15 zemalja, biti osvajača evropskih, svjetskih i olimpijskih medalja. Od prijavljenih selekcija u najjačem sastavu dolazi reprezentacija Rusije, koja će u obje konurenciji imati po 14 svojih najboljih takmčara i takmičarki.

Od pojedinaca najzvučnija imena su Estonac Aleksej Bodulin, osvajač brojnih evropskih, svjetskih i olimpijskih medalja, te evropski prvak Italijan Giusepe Maladoni.

BiH će predvoditi naš najbolji takmičar Amel Mekić, a pored njega najviše se očekuje od braće Aldina i Eldina Lukača, Mitra Mrdića i Dražena Subotića.

U subotu (23. juna), prvog dana takmičenja, na programu su borbe u sedam težinskih kategorija, muškarci do 60, 63 i 73 kg, a žene do 48, 52, 57 i 60 kg. Oba dana takmičenja će početi u 10.00 sati, dok će finalne borbe biti održane od 17.00 do 18.00 sati.