sport
0

EURO 2008: Trix i Flix ime zvanične maskote

FENA
Trix i Flix su imena zvanične maskote evropskog nogometnog prvenstva 2008. Imena je izabralo više od 67.000 austrijskih i švicarskih ljubitelja nogometa.

Natjecanje u vezi s odlučivanjem imena završeno je tijesnim rezultatom. Trix i Flix dobili su su 36,3 posto glasova, za njima su slijedili Flitz i Blitz s 33,7 posto te Zagi i Zigi s 30 posto. Rezultat je objavljen u Innsbrucku uoči prijateljske utakmice između Austrije i Švicarske, koja će se odigrati u srijedu navečer.

“To je kao kada roditelji objavljuju ime djeteta. Djetetovo ime ne dopada se uvijek svakome, ali činjenica da je 67.406 ljubitelja nogometa u Austriji i Švicarskoj dalo glas za ta imena pokazuje da su ona veoma popularna”, izjavio je švicarski direktor turnira Christian Mutschler.

Tri para imena izabrala je UEFA u konsultacijama s nacionalnim savezima Austrije i Švicarske, a morali su biti ispunjeni brojni kriteriji.

“Predložili smo imena koja su kratka, jednostavna, laka za izgovaranje na raznim jezicima, te koja odražavaju živopisnu, sretnu prirodu maskota”, izjavio je austrijski direktor turnira Christian Schmelzer.