sport
64

Ensara Hajdera od svjetskog prvaka dijele samo 1,3 sekunde

Klix.ba
Ensar Hajder
Ensar Hajder
Nakon što je uspješni bh. plivač Ensar Hajder na Prvenstvu Njemačke, koje se ove sedmice održava u Wuppertalu, popravio državni rekord BiH za 2,5 sekundi, sada je postavio i novi.

U finalu je Hajder dodatno poboljšao vrijeme 1:46.17, koje je plivao u kvalifikacijama.

"Novo vrijeme na 200 kraul sada iznosi 1:45.42. Paul Biedermann (već spomenuti svjetski prvak u ovoj disciplini) plivao je 1:44.17, tako da nas trenutno dijele samo 1,3 sekunde. Nažalost, zauzeo sam tek četvrto mjesto, jer su druga dvojica njemačkih olimpijaca bili brži nekoliko desetinki. Treba reći da je ovo jedno od najbržih finala njemačkog prvenstava u proteklih nekoliko godina, budući da je za ulazak u finale bilo potrebno vrijeme od 1:47.00, a proteklih godina 1:49.00", rekao je Hajder.

Naš plivač je osvojio i treće mjesto sa štafetom SG Essena u otvorenoj kategoriji u trci 4x50m kraul stilom, gdje je plivao 22,1.

"Ovog puta sam isplivao i najbolji rezultat karijere. Utrka na kojoj sam ostvario ovaj rezultat je 200m kraul (bazen od 25 metara,) a vrijeme je bilo 1:46.17. Ovo vrijeme je za 2,5 sekundi brže od dosadašnjeg državnog rekorda kojeg sam držao (1:48.67). Da sam plivao ekvivalent ovog vremena u bazenu od 50 metara, to bi bila A-olimpijska norma", rekao nam je Hajder.

Ovo vrijeme je Hajdera smjestiloo među 20 najboljih vremena plivanih ove godine u Evropi, te iznosi 900 Fina poena. Tako je Hajder postao prvi bh. plivač koji je prešao ovu elitnu granicu. Čitavo vrijeme bio je za petama svjetskog rekordera i prvaka u ovoj disciplini, Paula Biedermanna, koji je na kraju bio samo sekundu brži.