Borilački sportovi
222

Emkić: Timur je ostao na nogama iako sam ispucao sve što sam imao, u revanšu će pasti

Piše: D. B.
U dvorani Mejdan u Tuzli je prošle subote održan K-1 turnir World Grand Prix Euro, a iz ovog borilačkog spektakla je kao pobjednik izašao Timur Aylyarov. On je u finalu pobijedio bh. borca Igora Emkića, koji je nakon što su se utisci slegli u intervjuu za portal Klix.ba govorio o svom nastupu, ali i o "meču" koji je dobio izvan ringa.

Emkić je turnir započeo silovito i bespoštedno te je nakon žestoke borbe savladao talijanskog borca Giuseppea De Domenica.

"U prvoj borbi te večeri me čekao Talijan, Giuseppe De Dominico, predstavnik Mike's Gym-a. Znao sam da će meč biti tvrd i težak, tako da sam se i pripremio na to, ali povrede koje sam zadobio u toj borbi su me koštale osvajanja turnira. Tempo meča je bio visok a moj protivnik je konstantno tražio borbu. Iz svake razmjene udaraca izašao sam kao dominantan, ali sam zadobio teške povrede stopala, koljena i cjevanice, dok je moj protivnik završio na UKC-u Tuzli s dva slomljena rebra. Meč sam završio kao pobjednik i prema mojoj procjeni to je bio najtvrđi meč te večeri", izjavio je Emkić.

Drugi meč protiv francuskog borca Davida Radefa je bio nešto lakši uprkos zadobijenim povredama.

"U drugoj borbi sam za protivnika imao Francuza Davida Radefa, momka koji je već upisao nekoliko značajnih nastupa u Gloryju, prestižnoj organizaciji u SAD-u. U meč sam ušao opreznije nego u prvi, pokušao sam poštedjeti ionako već povrijeđene cjevanice, tako da sam se oslonio na svoju boksersku tehniku i bez većih problema riješio meč u svoju korist", rekao je sjajni bh. kickbokser.

Umor i povrede presudili u finalu

U finalu se od Emkića mnogo očekivalo, on je dao sve od sebe, no, povrede i iscrpljenost su učinile svoje. Ruski borac Timur Aylyarov je bio neprelazna prepreka, barem ovog puta.

"Do samog početka finalnog meča nisam znao uopće mogu li se osloniti na svoju lijevu nogu,a kada su došli po mene da krenem prema ringu, moj brat i timski doktor su me bukvalno jedva podigli na noge. Rekao sam treneru da imam snage za još jednu rundu i da sam nakon toga gotov, on me pogledao i nasmijao se. Dogovorili smo se da idemo na sve ili ništa te da ga idemo nokautirati. Tako je i bilo, prvu rundu sam se 'zapakovao' i čekao priliku da tvrdo pogodim predstavnika Rusije. Nisam morao dugo čekati na to i jakim krošeom iz razmjene udaraca sam ga dobro uzdrmao. Vidio sam da jedva stoji na nogama te sam povezao jos nekoliko udaraca, što po gardu, što kroz njegov gard. Tih nekoliko udaraca se na kraju završilo u seriji od preko 20 udaraca, a Timur je još uvijek bio na nogama. Ispucao sam sve što sam imao, ali ga nisam uspio oboriti. Čak ni slomljena podlaktica, koja je pukla vjerovatno od middle kicka u razmjeni, nije ga spriječila da nastavi borbu u drugoj rundi. Timur je definitivno jedan od najizdržljivijih boraca koje sam do sada sreo. U drugoj rundi sam pao od nemoći, jednostavno nisam imao snage da nastavim borbu. Sve sam ostavio u ringu i zbog toga ne žalim. Timur će u revanšu pasti", kazao je Emkić.

Njemu je turnir pred domaćom publikom mnogo značio, želio je pobjedu, ali je nedostajalo i sreće.

"Rekao sam da je za osvajanje ovakvog turnira potrebno i malo sreće, a ta noć jednostanvo nije bila moja. Možda su čak i prevelika želja i srčanost imali udjela u tome, jer sam želio napraviti spektakl pred domaćom publikom. U tome smo sigurno i uspjeli, ali smo ostali kratki za prvo mjesto na turniru", istakao je tuzlanski borac.

Ipak, to što nije osvojio turnir nije ostavilo trajne posljedice.

"Nije mi pretjerano teško palo to što nisam osvojio turnir, jer smo pokazali ono što možemo i gdje nam je mjesto. Podigli smo publiku u Mejdanu na noge i borili se protiv boraca svjetske klase bez većih problema. Mislim da je i publika ostala malo iznenađena te da nije očekivali takvu borbu pogotovo u finalu", smatra Emkić.

Organizacijom turnira je zadovoljan.

"Ovaj turnir za mene predstavlja veliko iskustvo, ali i za organizatore. Vjerujem da su sada vrata za saradnju s K1 širom svijeta otvorena", dodao je bh. kickbokser.

Nastavak saradnje s organizacijom K-1

Zahvaljujući svom potencijalu i atraktivnim borbama, Emkić ostaje u fokusu organizacije K-1.

"Definitivno nastavljam saradnju sa K-1, koji naredne godine pravi 14 evenata širom svijeta. Organizatori itekako računaju na mene", riječi su našeg sagovornika.

Uspješan borac i magistar nauka

Nakon oporavka od turnira, Igor se posvetio odbrani magistarskog rada.

"Danas sam na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport u Tuzli imao još jedan meč. Riječ je o odbrani magistarskog rada, koju sam uspješno završio i okitio se titulom magistra nauka. Postao sam magistar tjelesnog odgoja i sporta. Zahvalan sam svom mentoru dr.sc. Murisu Đugu te komisiji, porodici i prijateljima koji su me podržali u ovom nešto drugačijem meču", završio je Emkić.