MMA borac iz SAD-a za Klix.ba
1

FOTO+VIDEO / Elvis The King Mutapčić: Ljiljan na srcu, Sarajevo na ruci, BiH u duši

Piše: J. Hadžiahmetović
Sarajlija Elvis The King Mutapčić popularan je MMA borac u Sjedinjenim Američkim Državama. Kako je kazao u razgovoru za portal Klix.ba, u ring je prvi put ušao sa 17 godina. Svoju zemlju nije zaboravio, a to dokazuju i tetovaže ljiljana na srcu i Sarajeva na desnoj ruci.

Elvis danas živi američkim životom. Radi od ponedjeljka do petka, a prije i nakon posla, kad njegove kolege spavaju ili odmaraju, naš sagovornik ide na trening. Rođen je 19. jula 1986. godine u Sarajevu. Sa 14 godina, zajedno sa roditeljima i dvojicom braće, Emirom i Erminom, napustio je Sarajevo i krenuo prema SAD-u. Danas živi u gradu Des Moines u američkoj saveznoj državi Iowa.

"Razlog našeg odlaska iz Sarajeva je bio finansijske prirode, kao i kod većine ljudi koji odlaze iz BiH. Prvih nekoliko godina bilo je teško, nekako drugačije... Ali, polako smo se navikavali na taj život. Engleski smo učili prilično brzo...", kaže Mutapčić na početku razgovora.

U ovom gradu, gdje ima mnogo Bosanaca i Hercegovaca, Elvis živi sa djevojkom Aliciom. Kaže kako se od malih nogu volio potući na sarajevskim ulicama, ali nikada nije prvi počeo tuču.

"Davao sam sve od sebe da završim prvi. Odrastajući, trenirao sam karate i boks. Imao sam osjećaj da ću u životu biti borac, ali nisam znao da će to biti MMA, dok ga nisam prvi put vidio na TV-u", priča Elvis.

U vrijeme kada je stigao u Des Moines, u jednom baru organizovane su se sedmične amaterske borbe u kojima su mogli učestvovati svi oni koji su punoljetni.

"Pri ulasku se potpisavao ugovor da, u slučaju ako se povrijediš, orgnizator ne odgovora za to. Za protivnika dobiješ nekoga ko ima istu ili približnu kilažu. Osim ovoga, bilo je potrebno da borac ima 18 godina. U to vrijeme, ja sam imao godinu manje i morao sam lagati. Dali su mi borbu u kojoj sam pobijedio tehničkim nokautom u trećoj rundi. Sve ostalo je historija", sjeća se naš sagovornik.

Elvis nije zaboravio zemlju iz koje dolazi. Na prsima je tetovirao ljiljan.

"Moja zastava su ljiljani, za nju je poginulo mnogo bh. boraca. Pod tom zastavom ja sam odrastao. Na desnoj ruci je Sarajevo koje puno volim, a na leđima su mjesec i zvijezda i piše 'Family First'. Mogu ponosno reći da sam ja musliman i da mi je porodica na prvom mjestu. Oni su uvijek bili iza mene i podržavali me", kaže Mutapčić.

Sljedeća Elvisova borba je 10. augusta u Kanadi na turniru Maximum Fighting Championship, protiv veoma jakog i iskusnog Jacena Flynna. Nada se kako će uskoro posjetiti grad u kojem se rodio i u kojem je odrastao.

"Planiram dolazak u BiH već pet-šet godina, ali uvijek nešto izleti. Što se borbi u Sarajevu tiče, nikad mi ništa takvo nije ni ponuđeno. Jedina mi je želja boriti se u Zetri", kaže na kraju naš sagovornik, 26-godišnji Sarajlija i MMA borac Elvis The King Mutapčić.