sport
64

Eldin Lukač: Judo je olimpijski sport i treba veću podršku

Piše: Edin Isanović
Judo klub Braća Lukač iz Sarajeva postoji sedam godina, a rezultati takmičara ovog kolektiva su izuzetno dobri. Bili su prvaci države u mlađim uzrastima, učesnici balkanskih prvenstava i proglašavani za najperspektivnije sportiste kantona.

Eldin Lukač, jedan od osnivača kluba naglašava za Klix.ba kako je judo najtrofejniji olimpijski sport i da treba veću finansijsku podršku nadležnih.

“Kada bi bila veća ulaganja, siguran sam da bi judo bio još interesantniji. Ipak, judo je vrlo popularan u našoj zemlji. Također, u fokusu interesovanja je širom Evrope i svijeta, a zanimanje se stalno povećava”.

Potom je spomenuo nedavno održan turnir u Vogošću gdje su članovi kluba zabilježili sjajne rezultate.

“Judo klub Braća Lukač i ambasada Japana pobrinuli su se da i ove godine judo turnir protekne na jednom visokom organizacijskom nivou. Uz učešće preko 400 takmičara iz 40 klubova prikazan je dobar judo. Za naš klub nastupilo je 16 takmičara, od kojih su neki prvi put osjetili draž takmičarskog judoa. Osvojeno je dvanaest medalja. Pet zlatnih, jedna srebrena i šest bronzanih. Imamo mnogo perspektivnih takmičara i nadamo da će krenuti stopama svojih trenera”, kazao je Lukač.

Na kraju je dodao kako su treneri u klubu "Braća Lukač" bivši dugogodišnji reprezentativci BiH. Imaju, između ostalog, osvajača dva evropska kupa, te prvaka Balkana.

“Sigurno da mlađi takmičari imaju šta naučiti u ovom klubu”, zaključio je Lukač.