Dominacija u prvenstvu
171

Ekipa Streljačkog kluba Sarajevo oborila državni rekord, ponovo briljirala Farah Onešćuk

N. K.
Proteklog vikenda u Zetri u organizaciji Streljačkog kluba Sarajevo održano je 5. kolo Premijer lige BiH za seniorske i juniorske kategorije. Nastupilo je oko 130 takmičara iz 17 klubova u gađanju zračnim oružjem. Postignut je jedan novi državni rekord.
Ponovo je briljirala Farah Onešćuk koja je svoju ekipu vodila do novog državnog rekorda. Pogodila je ponovo odličan rezultat od 628,2 kruga što je za samo 0,3 decimale manje od njenog rekorda koji je postigla petnaest dana prije na kolu Lige u Visokom. Ekipa Streljačkog kluba Sarajevo je nastupila u sastavu Farah Onešćuk, Živa Dvoršak i Aida Arnautović i pogodile su 1879,0 krugova što je za više od pet krugova popravljen stari rekord koji su također držale takmičarke istog kluba. O kakvom rezultatu se radi govori i podatak da je za skoro devetnaest krugova bolji od muškog državnog rekorda.

Najuspješniji klub ovog kola lige je Streljački klub Sarajevo koji je, pored postignutog državnog rekorda, osvojio šest ekipnih i četiri pojedinačna prva mjesta.

Drugo mjesto s pogođenih 1843,8 krugova je osvojila ekipa SSK Željezničar, a treće su bile takmičarke SK Bratstvo, Novi Travnik koje su imale 1785,9 krugova što je za ovu mladu ekipu vrijedan uspjeh.

U pojedinačnoj konkurenciji ponovo je sa 628,2 pogođena kruga najbolja je bila Farah Onešćuk iz SK Sarajevo koja je ponovo napadala državni rekord, ali su joj na kraju ipak nedostajale samo 0,3 decimale da to i ostvari. Drugo i treće mjesto je pripalo također takmičarkama SK Sarajevo. Aida Arnautović je sa 623,7 krugova osvojila drugo mjesto, a Aja Basarić treće mjesto sa pogođenih 621,2 kruga.

Kod seniora puškom najbolji su bili takmičari SK Sarajevo koji su imali 1848,9 krugova, drugi su bili takmičari SK Geofon koji su imali 1819,9 krugova, a treće mjesto pripalo je takmičarima SK Visoko koji su imali 1795,3 kruga.

U pojedinačnoj konkurenciji prvo mjesto je osvojio Nedžad Džanković SK Sarajevo sa pogođenih 620,0 krugova. Drugo mjesto je pripalo takmičaru SK Geofon Mateju Rašiću sa 618,5 krugova, a treće Benjaminu Kurtoviću SK Sarajevo koji je imao 614,9 krugova.

I kod seniora pištoljem najuspješniji su bili takmičari SK Sarajevo koji su imali ubjedljivih 1657 krugova. Drugo mjesto su osvojili takmičari SK Visoko koji su imali 1616 krugova, a treće takmičari SK Mladost, Gacko koji su imali 1524 kruga. Pojedinačno takmičari SK Visoko bio je najbolji sa pogođenih 563 kruga. Drugi je sa 559 krugova bio Nikola Jovičić, SK Geofon, a treći Emir Guso, SK Sarajevo koji je imao 557 krugova.

Kod seniorki pištoljem u ekipnoj konkurenciji prvo mjesto su osvojile takmičarke SK Visoko sa pogođenih 1596 krugova. Drugo mjesto pripalo je takmičarkama SK TRB Bijeljina koje su pogodile 1585 krugova, a treće takmičarkama SK Sarajevo koje su imale isti broj krugova 1585 krugova, ali manje strogih centara.

U pojedinačnoj konkurenciji najsupješnija je bila Sofija Rakić takmičarka SK TRB koja je imala 547 krugova. Drugo mjesto pripalo je takmičarki SK Visoko Sumeji Ganić koja je imala 540 krugova, a treće mjesto Hani Tahirović takmčarki SK Sarajevo koja je imala 535 krugova.

U juniorskoj konkurenciji u gađanju puškom ubjedljive su bile takmičarke SK Sarajevo koje su imale 1864,9 krugova. Drugo mjesto osvojile su takmičarke SSK Željezničar sa 1828,4 krugova, a treće takmičarke SK Bratstvo koje su imale 1785,9 krug.

U pojedinačnoj konkurenciji prvo mjesto sa 628,2 kruga osvojila je Farah Onešćuk ispred klupske kolegice Aje Basarić, te takmičarke SSK Željezničar Zakire Pušina koje su imale 621,2, odnosno 619,7 krugova.

U gađanju puškom za juniore ekipno također najbolji su bili takmičari SK Sarajevo koji su pogodili 1839,4 i nedostajalo im je samo 1,7 krugova do državnog rekorda. Za ekipu su nastupila tri Benjamina. Benjamin Kurtović, Benjamin Mešanović i Benjamin Fazlija. Drugo mjesto pripalo je takmičarima SK Geofon sa 1819,9 krugova, a treće je osvojila ekipa SK Visoko koja je imala 1752,5 krugova.

Pojedinačno prvo mjesto pripalo je Mateju Rašiću SK Geofon koji je imao 618,5 krugova. Drugo i treće mjesto pripalo je Benjaminu Kurtović i Benjaminu Mešanović koji su imali 614,9 krugova odnosni 614,0 krugova.

I kod juniora pištolje najbolji su sa 1534 pogođena kruga bili takmičari SK Sarajevo, dok su takmičari SK Mladost i OSK Leotar, Trebinje osvojili drugo odnosno treće mjesto.

Pojedinačno prvo mjesto je osvojio Husejn Kofrc, SK Sarajevo sa pogođenih 545 krugova. Drugi je bio Ivan Slijepčević, SK Mladost, a treći Đorđe Milovanović iz OSK Leotar Trebinje.

Kod juniorki pištoljem najbolje su bile takmičarke SK TRB koje su pogodile krug manje od državnog rekorda, odnosno 1585 krugova. Drugo mjesto su osvojile takmičarke SK Tešanj sa pogođenih 1489 krugova, a treće mjesto osvojile su takmičarke SSK Željezničar sa 1461 pogođeni krug.

Sofija Rakić SK TRB je osvojila prvo mjesto, druga je bila Hana Tahirović SK Sarajevo, a treća Sumeja Ganić SK Visoko.

Premijer liga BiH za seniorske i juniorske kategorije je izvanredna prilika da strijelci, posebno oni mlađi, imaju vrlo jaka takmičenja na kojima će sticati neophodno takmičarsko iskustvo te odmjeravati snage sa mnogo iskusnijim i kvalitetnijim kolegicama i kolegama. Iz godine u godinu dolaze novi talenti i novi vrhunski takmičari, a među njima posebno se izdvaja Farah Onešćuk.

"Sedamnaestogodišnja Farah, praktično još kadetkinja je samo ove godine kao član kluba i Streljačke reprezentacije BiH učestovala u postavljanju 14 državnih rekorda, od toga devet pojedinačnih. Pored toga Farah je državna prvakinja i rekorderka za kadetkinje, juniorke i seniorke u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji, te je najbolje rangirani takmičar iz BiH na svjetskoj rang listi najboljih strijelaca. Mladih talenata ima, rezultata također, a rezultati bi zasigurno bi bili i bolji kada bi bilo više sluha za podršku ovom olimpijskom sportu, u prvom redu sponzora", rekao nam je Nedžad Fazlija, trener Streljačkog kluba Sarajevo.