"Base Jump" u Sarajevu
161

Egzibicioni skokovi sa vodopada Skakavac 5. i 6. maja

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Aeroklub modernog padobranstva u BiH iz Sarajeva organizira ''Base Jump'' međunarodne egzibicione skokove koji će biti održani 5. i 6. maja na vodopadu Skakavac (12 km od Sarajeva).

Manifestacija se organizira u sklopu projekta ''Od Sarajeva do Evrope putem modernog sporta'', a inicijator skokova, predsjednik Udruženja Aeroklub modernog padobranstva u BiH Goran Todić, iskoristit će novi skok za probni let i promociju prototipa bosanskohercegovačkog padobrana za moderno padobranstvo, čija je izrada u završnoj fazi, saopćio je organizator manifestacije.

Prvi bosanskohercegovački padobran za moderno padobranstvo nazvan je ''Nebo'', a nastao je u saradnji Aerokluba modernog padobranstva u BiH iz Sarajeva i Kluba za slobodno letenje i gradnju lakih letjelica Delta iz Bihaća.

Nakon Todićevog prošlogodišnjeg skoka sa vodopada Skakavac (98 m), vodopad je uvršten u svjetsku listu Base jump odredišta za skakanje, pod nazivom ''Gogo Base jump Skakavac''.

Skokovima će ujedno biti obilježena i deseta godišnjica proglašenja područja Skakavca spomenikom prirode.

Partneri u projektu su Evropska unija, sarajevske općine Stari Grad i Centar, te Kanton Sarajevo, odnosno Javna ustanova ''Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo'' i Turistička zajednica Kantona Sarajevo.