Član tima Ineos
8

Egan Bernal postao prvi Kolumbijac koji je osvojio Tour de France

D. B.
(Foto: EPA-EFE)
Kolumbijski biciklist Egan Bernal iz tima Ineos je postao najmlađi takmičar u 110 godina koji je osvojio Tour de France, a ujedno je i prvi Kolumbijac koji je uspio pobijediti na Touru.

Prošle godine je na Tour de Franceu pobijedio Benralov timski kolega Geraint Thomas iz Velsa, a ove godine je bio drugi.

"Završiti na drugom mjestu iza timskog kolege je sasvim uredu. Prije dvije godine sam slomio ključnu kost te sam gledao kako Chris Froome pobjeđuje. Želio sam voziti i tada bih rado uzeo drugo mjesto, ali je vrijeme pokazalo da su očekivanja porasla. Egan je budućnost biciklizma. Kad budem debeo i budem sjedio u pubu pijući pivo, gledat ću Egana kako osvaja 10. Tour de France, moći ću reći da sam ga naučio sve što znam", izjavio je Thomas.

Bernal nije krio oduševljenje zbog pobjede koju je ostvario za 82 sata i 57 minuta.

"Hvala mom timu i Geraintu Thomasu koji mi je dao ovu priliku. Najsretniji sam čovjek na svijetu, osvojio sam Tour de France i ne mogu vjerovati", rekao je uzbuđeni Bernal.

Njegova pobjeda je sedma u posljednjih osam godina za britanski tim Ineos koji je preuzeo vlasništvo nad Team Sky ekipom ranije ove godine.

Bernal je tek treći Kolumbijac koji je osvojio jedno od Grand Tour takmičenja, Nairo Quintana je 2014. godine osvojio Giro d'Italia te 2016. godine Vuelta a Espanu, dok je Luis Herera na Vuelti pobijedio 1987. godine.