sport
1.1k

Edna Šunjić među najmlađim takmičarkama na Zimskim olimpijskim igrama Specijalne olimpijade

Klix.ba
Edna Šunjić, rođena 8. 11. 2002. godine u Sarajevu, učenica je 8. razreda Osnovne škole "Skender Kulenović" i posebno je dijete po mnogo čemu. Inspiracija je, kako za odrasle, tako i za mnogu djecu.

Edna je veoma aktivna i društvena osoba, a pored redovnog školovanja bavi se i mnogim vannastavnim aktivnostima kao što su plivanje, stoni tenis i skijanje.

Svake godine kao član udruženja "Oaza" učestvuje na Sportskim igrama Oaze i Specijalne olimpijade BiH.

Dobitnica je mnogih nagrada, a najistaknutije su zlatna medalja 2012., srebrena 2013., 2014. i 2016., te bronzana 2015. u plivanju. Prošle godine povodom 20. novembra, Međunarodnog dana dječijih prava u Sarajevu imala je čast da otvori konferenciju pod nazivom 'Jer i mi postojimo', koju je organizirala Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH u saradnji s UNICEF-om u BiH.

Jedno od najvećih Edninih priznanja koje je dobila ove godine je priznanje za najistaknutijeg učenika ispred OŠ "Skender Kulenović" Sarajevo u nastavnim, vannastavnim aktivnostima i prezentaciji škole kroz medije, za šta joj je ministar obrazovanja Kantona Sarajevo Elvir Kazazović dodjelio priznanje.

Njena iskrena radost i sreća posebno dođu do izražaja kada prima nagrade i svojim iskrenim osmijehom učini sretnim svoje roditelje i sve one koji nju vole i podržavaju je u tome što radi. Naravno, sve to ne bi bilo moguće bez svakodnevne podrške i pomoći njenih roditelja, razrednice i nastavnika. Pored svega toga, Edna ima i hobi, maštu i snove kao i sva druga djeca koji će joj se ostvariti jednog dana jer napornim radom i trudom ništa nije nemoguće.

Svojim radom, treninzima i uspjesima Edna Šunjić će kao reprezentativka Specijalne olimpijade BiH u alpskom skijanju biti jedna od najmlađih učesnica Zimskih olimpijskih igara koje će se od 14. do 25. marta iduće godine održati u Austriji.

Time će još jednom pokazati da i Bosna i Hercegovina ima dobru i pametnu djecu, koja uz adekvatan inkluzivni podsticaj doprinosi stvaranju sretnije budućnosti kako za sebe, tako i za državu koju predstavljaju. Njen san o učešću na Olimpijskim igrama bliži se ostvarenju.