Borilački sportovi
113

Edin Puhalo: Boks sam počeo trenirati nakon što su mi huligani na ulici oteli mobitel

Piše: Edin Isanović
Edin Puhalo
Edin Puhalo
Edin Puhalo, poznatiji kao Iron Puki, jedan je od najboljih bh. boksera. U maju ove godine postao je prvak Evrope u UBF verziji. Također, u 2015. godini uspio je osvojiti interkontinentalni pojas u WBF verziji. Za Klix.ba istakao je kako je boks počeo trenirati u drugom razredu srednje škole, a otkrio je i razlog.

"Ulični huligani napali su me noževima i oteli mi mobitel koji sam tek dobio. Poslije toga sam počeo trenirati boks kako bih bio sposoban da se odbranim. Moji roditelji nisu bili baš za to. Upisao sam se na trening bez njihovog znanja. U tajnosti sam trenirao nekih 4 ili 5 mjeseci do prvog državnog prvenstva na kojem sam učestvovao kao junior", kazao je Puhalo.

Dodao je kako se sa prvog takmičenja vratio s bronzanom medaljom.

"Prije deset godina boks je bio bolje rangiran nego danas i puno je teže bilo postati državni prvak. Kada sam kući donio medalju svi su shvatili da sam počeo trenirati boks. Pamtim da se prvenstvo održalo u Živinicama i da sam prvi meč dobio klasičnim nokautom", prisjeća se naš sagovornik.

Prvak Starog kontinenta prema UBF verziji naglašava kako je do sada u karijeri imao 60 mečeva u boksu i kickboksu.

"Učestvovao sam na mnogim državnim prvenstvima, domaćim turnirima i kupovima, kao i regionalnim i internacionalnim turnirima. Izdvojit ću samo one koje posebno pamtim. Na turniru u znak sjećanja na Mustafu Hajrulahovića Talijana koji je održan 2009. godine osvojio sam prvo mjesto i trofej za najboljeg domaćeg boksera. Kup Evrope u kickboksu 2011. godine je bio uspješan za mene.

Tri meča za dan i tri pobijede sa tri nokauta. Tada sam dobio pehar za najboljeg borca. WBF internacionalni prvak postao sam 2015. godine kada sam nokautirao takmičara iz Mađarske u trećoj rundi. Odbranio sam WBF titulu u okršaju s borcem iz Srbije Branislavom Plavšićem nokautom u drugoj rundi, dok sam 2016. godine postao UBF prvak Evrope pobjedom nad Vaclavom Polakom nokautom u prvoj rundi", kazao je Puhalo za naš portal.

Bh. bokser ističe kako se prije svake borbe fokusira da se dobro zagrije i da se maksimalno koncentriše na meč. Uzor mu je Mike Tyson, a najbolji sportista za njega je Muhammad Ali.

"Tyson me inspiriše, velika mi je motivacija u trenažnom procesu. Osim njega, dosta sam naučio gledajući Muhammada Alija. On je sportista stoljeća i zauvijek će ostati broj jedan u svijetu boksa".

Edin tvrdi kako ima velike planove u budućnosti. Prije svega želi odbraniti titulu prvaka Evrope u UBF verziji.

"Planiram odraditi još pet mečeva. Ako ih pobijedim dobit ću status prvog izazivača za WBA titulu. To je jedna od najjačih svjetskih asocijacija. Nadam se da ću uz podršku države uspjeti u svom cilju i da ću za BiH donijeti još bolje rezultate", zaključio je Puhalo.