sport
3

Edin Džeko i Adnan Ćatić: Nas smo dvojica poput braće!

Totalsport
Edin Džeko i Adnan Ćatić
Edin Džeko i Adnan Ćatić
U ekskluzivnom intervjuu za printano izdanje Kickera dvojica Bosanaca, nogometaš Edin Džeko (27) i bokser Adnan Ćatić alias Felix Sturm (34), upoznali su njemačku publiku sa svojim prijateljstvom.

"Upoznali smo se prije otprilike četiri godine, kada je Edin već naveliko zabijao za Wolfsburg. Odmah sam osjetio posebnu vibraciju, vidio da ćemo si odgovarati", rekao je Ćatić, da bi se Džeko nadovezao:

"Nas smo dvojica zapravo poput braće!".

Gospodine Sturm, zapravo se zovete Adnan Ćatić. Osjećate li se više kao Adnan Ćatić ili Felix Sturm?

Zovem se i osjećam se kao Adnan Ćatić. Ime Felix Sturm uzeo sam isključivo iz marketinških razloga na početku svoje profesionalne karijere. U Njemačkoj sam Sturm, u Bosni Ćatić. Odazvat ću vam se na oba imena.

"Ja ga najčešće zovem Ado ili Brat", dodao je Džeko i nastavio:

"Njemačka je moja druga domovina. Volim Njemačku i volim Nijemce. Vi Nijemci cijenite me više od Engleza".

"Ja sam rođen u Njemačkoj, no moji su korijeni u Bosni. Obje države smatram domovinama. Tri do četiri mjeseca svake godine provodim u Bosni. Njemačkoj sam jako zahvalan na mogućnostima koje mi je pružila. Bilo bi dobro da u Njemačkoj ima više sunčanih i toplih sati, kao što je slučaj u Bosni. S druge strane, bilo bi dobro kad bi BiH, što nije slučaj, imala sistem socijalnog osiguranja kakav ima Njemačka", izjasnio se bokser.

Sturm je otkrio da mu je cilj ponovno osvojiti naslov svjetskog prvaka u srednjoj kategoriji, te do kraja karijere odboksati još osam do deset kvalitetnih mečeva.

"Vrijeme je da vratim pojas u svoje vlasništvo", rekao je Sturm a Džeko se nadovezao:

"'Brat' će ponovno biti svjetski prvak. Vidim da je u strašnoj formi. Trenirali smo ovdje (u Njemačkoj, op. a.) jedan dan zajedno. Nakon sat vremena pao sam od iscrpljenosti".

Kad su u pitanju nogometne teme, dvojica su se složila oko jedne: važnosti odlaska reprezentacije BiH na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

"Bilo bi uistinu ludo da u tome uspijemo. Trenutno vodimo na tabeli naše grupe. Doduše, imamo još za odigrati pet utakmica", kazao je Džeko, da bi Sturm potom pojačao dojam:

"Kvalifikacija na SP bila bi fenomenalan događaj za našu zemlju. Iduće godine boksat ću meč u Bosni, a nakon toga otputovati u Brazil navijati za svoju reprezentaciju".

Dok napadač Manchester Cityja iz profesionalno-diplomatskih razloga nije želio reći ništa protiv menadžera Roberta Mancinija, koji ga i dalje većinom drži na klupi, Ćatić se nije mogao suzdržati.

"Strašno me iritira što Mancini Edinu ne daje priliku kakvu zaslužuje. Zbog toga sam ga odlučio javno kritizirati preko mog Twitter-profila".

Kad je u pitanju mogući transfer u dortmundsku Borussiju, Džeko kaže:

"Nemam vam ništa novo za kazati. Sa Cityjem imam još dvije godine važeće ugovorne saradnje. Nikad nisam rekao niti sam želio odlazak iz Manchestera".

Ali rekli ste također da biste se jednom rado vratili u Bundesligu...

"Istina. Nosim Njemačku i Bundesligu u srcu, ali ne znam kada bi se to moglo dogoditi. Kad sam to izjavio, nisam imao u glavi određen trenutak. Jednostavno nemam pojma što će se događati predstojećeg ljeta. Kao ni poslije toga...", kazao je Edin Džeko.