sport
0

Džudo: Mekić, Mrdić i Merić na SP u Parizu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na predstojećem Svjetskom prvenstvu u džudou, koje se od 23. do 28. augusta održava u Parizu, Bosna i Hercegovina će imati tri predstavnika.

Po izboru selektora Branislava Crnogorca boje naše zemlje na tatamiju u dvorani Bercy će braniti Amel Mekić u kategoriji do 100 kg, Mitar Mrdić (do 73 kg), te Larisa Cerić (preko 78 kg).

Najviše se očekije od aktuelnog evropskog prvaka Amela Mekića, koji je nakon osvajanja zlata u Istanbulu nastavio seriju sjajnih rezultata u Svjetskom kupu osvojivši prvo mjesto u Venecueli, druga mjesta San Salvadoru i Miamiju, te treće mjesto u Bukureštu.

"Mekić spada u red najboljih svjetskih boraca u kategoriji do 100 kg i realno je očekivati da na osnovu prethodnih rezultata u Parizu ostvari visok plasman. Od Mrdića se očekuje solidan nastup u kategoriji do 73 kg u kojoj je prijavljen čak 101 borac", kazao je Crnogorac.

Naša jedina predstavnica u Parizu, Larisa Cerić, bivša svjetska juniorska prvakinja i evropska vice prvakinja do 23 godine, nakon višemjesečne pauze usješno se vratila na tatami. Ipak, nastup 20-godišnje članice sarajevske Bosne na SP je pod znakom pitanja, nakon što je na prošlonedjeljnom nastupu na Univerzijadi u kineskom Shenzhenu, nagnječila meniskus, zbog čega je morala predati meč 2. kola.

"Na sreću to nije njena stara povreda od prošle godine zbog koje je bila operisana. Nadam se da će se oporaviti do nastupa na SP. U ovom trenutku od nje se očekuje da skuplja iskustvo s najvećih takmičenja", dodao je Crnogoprac.

Organizatori SP u Parizu saopćili su da je već sada oboren rekord po broju prijavljenih takmičara i takmičarki. Dvorana Bercy rasprodana je svih šest dana takmičenja, tako da će borbe svakodnevno posmatrati po 18.000 ljudi.