sport
72

Dževad Poturak: Sretan sam zbog kraja karijere, moram na operaciju srca

Piše: Edin Isanović
Dževad Poturak
Dževad Poturak
Jedan od najboljih K-1 boraca Dževad Poturak, poznat po nadimku "BH Machine", nedavno se pred domaćom publikom u KSC Ilidža oprostio od takmičarske karijere. Na takmičenju "No Limit" Poturak se borio s Belgijancem Mamadouam Keteom. Nakon 50 pobjeda Poturak je skinuo rukavicu s lijeve ruke i na centru ringa zvanično potvrdio da je stavio tačku na karijeru. Publika ga je u "penziju" ispratila skandirajući njegovo ime.

Poturak je za Klix.ba istakao kako je smogao hrabrosti da ovom sportu kaže zbogom.

"Prezadovoljan sam činjenicom da sam stavio tačku na karijeru. Što se tiče posljednjeg meča, naglasio bih da je on bio totalno van ozbiljne priče. Sve je bila zabava za mene, moje prijatelje i ljude koji su došli da me vide posljednji put kao borca u ringu. Jednostavno, odlučio sam da to poklonim fanovima i prijateljima tri minute zabave. Mislim da sam se odužio navijačima i BiH više puta“, kazao je Poturak.

Poturak se odlučio na ovaj korak zbog zdravstvenih problema, a uskoro bi trebao otići i na operaciju srca.

"Poklopilo se mnogo problema u isto vrijeme. Imam i zdravstvenih problem i trebao bih u narednom periodu operisati zalistak na srcu. To je nešto što me čeka. S druge strane, nervira me situacija u borilačkom sportu. Otkako je nestao pravi K-1 u Japanu, nestale su prave borbe. Ovo što se sada dešava u svijetu je Eurovizija u širem smislu", dodaje Poturak.

Podvlači kako je u dosadašnjoj karijeri imao 75 borbi. Od toga je upisao 50 pobjeda (31 nokautom), a imao je i 22 poraza i tri neriješena ishoda.

"Od ta 22 poraza, mislim da su me sudije 15 puta oštetile. Nisam pobijedio zato što nisam nokautirao suparnika ili što nisam bio dominantan. Smatram da sam bio bolji, ali su sudije u takvim situacijama naklonost davale protivnicima. Nisam imao jaka leđa promotora i zato nisu pravedno odlučivali", rekao je Poturak.

Izdvojio je poraz koji ga posebno tišti, ali i pobjedu koja mu je najdraža.

"Žao mi je što sam izgubio od Alistaira Overeema u Tokiju. Mislim da je on tada prekršio pravilo. Ipak, ni ja nisam bio dovoljno oprezan da prihvatim tu mogućnost nepoštivanja pravila. Najdraža mi je pobjeda nad Danielom Ghitom u Rumuniji. To se pamti, to se ne zaboravlja", prisjeća se Poturak.

Dževad tvrdi kako BiH u ovom sportu ima jako hrabre i odvažne borce.

"Vjerujem da mogu biti u vrhu. Kompletna ekipa koja trenira zaslužuje veću pažnju. Ja ću u budućnosti voditi računa da oni ne budu 'žrtvena jagnjad'. Trebaju imati bolju reputaciju", smatra Poturak.

Otkrio je i planove za budućnost.

"Već sam sklopio dogovore i potpisat ću ugovor sa kvalitetnim bh. borcima. Želim da se brinem o njima, da im pokušam napraviti karijeru i lakši put. Bit ću menadžer i promotor našim borcima. Ovih dana ostvario sam kontakt i sa turskom reprezentacijom. Imat ćemo saradnju širom Evrope i svijeta", zaključio je Poturak.