Oštar start
0

Džeko, budalaštine i krkani

Piše: Bakir Tiro
Bakir Tiro
Bakir Tiro
Edin Džeko, Edin Džeko, Edin Džeko, Edin Džeko, Edin Džeko, Edin Džeko, Edin Džeko, toliko (sedam) puta komentatori u Engleskoj izgovarali su ime našeg briljantnog fudbalera prilikom postizanja golova u samo četiri meča na otvaranju sezone.

Nakon golčine Manchester Unitedu u finalu Super Cupa Engleske, u prva tri kola Premiershipa zabio je "kloc" čak šest komada. Džeko je trenutno prvi strijelac slavne Premier lige. Sjajno, izvanredno, famozno, fantastično...

Karakter

Za nepunu godinu na Ostrvu ušao je dobri Edin iz dobre zemlje Bosne u historiju fudbala u kolijevci fudbala. Demoliravši Tottenham u Londonu (1:5) prošle nedjelje (28. avgusta) postao je prvi igrač Manchester Cityja koji je ikada na jednoj utakmici postigao četiri gola. Poslije pet decenija popularno zvani "Građani" imaju i napadača koji je upisao hat-trick. Sjajno, izvanredno, famozno, fantastično...
Ili? Nedavno, pojedini u Džekinoj domovini govorili su: 'ta će Džeko!? Ništa. Nažalost zlobnika zabija nemilice i igra u životnoj formi. Igračina je i prema procjenama najboljih svjetskih stručnjaka očekuje ga još bolja budućnost. Itekako je zaslužio dojučerašnji dječak sa užarenog sarajevskog asfalta.

Posebno poglavlje u njegovom životu je kako se nosio sa slavom, pogotovo, onda kada ga je na kratko "stalo". Pritisak bio je ogroman. Međutim, u Džekinom slučaju pritisak kako da nije ni postojao. Imponuje kako je sa lakoćom prevazišao određene kritike bahatih engleskih novinara, kao i ovdašnjih mahalaša. Velike igrače krasi jak karakter. Nesporno, Edin ga posjeduje i on je jedno od njegovih najjačih oružja.

Nadati se da će raskošni talent i karakter upotrijebiti i u petak (2. septembra) u čeličnom Minsku, bjeloruskog i posljednjeg evropskog diktatora Alaksandar Ryhoravič Lukašenka. Hoćemo pobjedu!

Daleko od primitivizma

Pobjeda u jednom od odlučujućih mečeva kvalifikacija za EURO 2012 treba nam, između ostalog, da zaboravimo budalaštine koje se dešavaju u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Takmičenju iz kojeg je Džeko otišao trbuhom za kruhom u bijeli svijet. Bog mu dao, spasi se tadašnje dijete.

Da je ostao ovdje još koju godinu, možda, kopačke okačio bi o klin, jer bi mu se zgadila dešavanja na našim stadionima. Igrao bi utakmice koje se prekidaju zbog napada na sudije! Čuj u civilizovanom svijetu u srcu Evrope napasti sudiju. Da, u civilizovanom svijetu to je gotovo nemoguće. No, gdje smo mi, gdje je Evropa!? Odnosno, još preciznije gdje su pojedine sredine u ovoj zemlji, gdje je Evropa!?

Da je ostao, slušao bi sa tribina skandiranja ratnim zločincima poput klicanja Ratku Mladiću ili možda veličanja počinjenog genocida, to jeste uzvikivanja "Nož, žica, Srebrenica". Naslušao bi se i repertoara o Anti Paveliću, ustašama, ali i ostalog prostakluka i primitivizma.

Gledao bi najbolji strijelac engleske Premier ligi kako ograničeni umovi pale zastavu svoje zemlje. Gledao bi krkane oko sebe. Na nekom od gostovanja neki lola, vjerovatno, u duelu bi mu i nogu pokušao otkinuti.

Pitanje je da li bi ga stigao. Jer, daleko je Džeko od ovdašnjeg primitivizma.
I kilometarski! I intelektualno!