Skok udalj
0

Dwight Phillips skočio petu dužinu svih vremena

Totalsport
Foto: AFP/ANP
Foto: AFP/ANP
Američki skakač udalj Dwight Phillips na atletskom mitingu u američkom Eugeneu, država Oregon, doskočio je do fenomenalnih 8.74 metra.

Pobijedio je Panamca Irvina Saladina, olimpijskog pobjednika iz Pekinga, koji je skočio 8.63. Pobjednička je dužina peta najbolja u historiji te discipline. Niko nije skočio tako daleko punih 15 godina.

Phillips je za ovu sezonu najavio pohod na rušenje svjetskog rekorda sunarodnjaka Mikea Powella, koji je na Svjetskom prvenstvu u Tokiju 1991. godine srušio rekord Boba Beamona (8.90) s Olimpijskih igara u Meksiku 1968. godine preskočivši 8.95, te njime u posljednjoj seriji finala pobijedio Carla Lewisa.

Uz Powela, Lewisa i Beamona, samo još Robert Emmiyan ima dužinu dalju od Phillipsa.

  • Vjerujem da sam spreman za svjetski rekord - izjavio je nakon osobnog rekorda 31-godišnji Amerikanac, osvajač zlatnih medalja na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. godine, te na Svjetskim prvenstvima u Parizu (2003.) i Helsinkiju (2005.).

Phillips je dužinu preskočio u trećoj seriji, i to po vrlo nepovoljnim uslovima, s vjetrom u prsa od 1.2 metra u sekundi.

Na istom takmičenju, na stotinu metara, nastupio je Jamajčanin Asafa Powell. Podijelio je drugo mjesto s prosječnim vremenom 10.07. Pobijedio ga je Amerikanac Michael Rodgers s ličnim rekordom (9.94).