sport
7

Dvogodišnja kazna kick bokseru Velagiću zbog dopinga

FENA
Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine kaznila je kick boksera Ermina Velagića s dvogodišnjom zabranom nastupanja na svim takmičenjima u BiH i inostranstvu.

Velagić je kažnjen nakon što je Agencija provela doping kontrolu na državnom prvenstvu u kick boksu u Bihaću, te u njegovom uzorku utvrdila prisustvo efedrina, sredstva s liste zabranjenih sredstava za 2014. godinu, saopćeno je iz Agencije za antidoping kontrolu.

Ukoliko Velagić u narednih pet godina ponovi isto kršenje antidoping pravila, bit će kažnjen zabranom nastupa od pet godina na svim takmičenjima u BiH i inostranstvu bez prava na žalbu.

Navedenom sportisti također je izrečena mjera poništavanja ostvarenog rezultata na državnom prvenstvu i oduzimanje medalje, a njegovom treneru izrečena je opomena.

Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine do sada je evidentirala osam slučajeva kršenja antidoping pravila.

Kick bokser Samed Osmanović bio je pozitivan na boldenon, dizač tegova Nedim Fišić na metandienon, karatist Edin Muslić na mariuhanu, rukometaš Admir Ahmetašević na amfetamin, srpski dizač tegova Caba Nadj na metandienon, dizačica tegova Olivera Jurić na anabolički steroid, košarkaš Elmedin Kikanović na metil heksanamin, dok je bokser Stevo Zolak odbio doping kontrolu.

U postupku su još dva slučaja, a izrečene su opomene za 22 sportista zbog neispunjavanja obaveza prema Agenciji za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine.

Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine nastavit će beskompromisnu borbu protiv dopinga u sportu u cilju zaštite zdravlja i edukacije sportista, sprječavanju prevara u sportu kao i ispunjavanju obaveza Bosne i Hercegovine iz međunarodnih konvencija i Svjetskog antidoping kodeksa.