Zanimljiv dvoboj
0

Dva točka ili četiri noge: Marc Márquez protiv rodeo jahačice

Klix.ba
Prije utrke za Veliku nagradu SAD-a, španski MotoGP vozač Marc Márquez je testirao svoju vještinu u neobičnom dvoboju protiv rodeo jahačice Jackie Ganter. Bilo je zanimljivo vidjeti šta je prevladalo, konjske snage moćnog motora ili rasni trkaći konj.

Marc Márquez je na trećoj utrci ovogodišnjeg MotoGP prvenstva, koja se prošlog vikenda (20-22. aprila) vozila na Circuit of the Americas, potvrdio svoju apsolutnu dominaciju na ovoj stazi, došavši do šestog uzastopnog trijumfa na VN SAD-a.

No, prije utrke Španac je posjetio ranč Dripping Springs u blizini Austina, gdje ga je dočekala Teksašanka Jackie Ganter, profesionalna jahačica čija su specijalnost tzv. barrel utrke, tradicionalna disciplina na rodeo takmičenjima.

U ovom sportu, takmičari imaju zadatak da na konju što brže pređu stazu u obliku lista djeteline, na čijim su vrhovima postavljena burad koju trebaju obići. Ganter je najveća dolazeća zvijezda ovog sporta koji je, baš kao i rodeo, veoma popularan u SAD-u.

Ona je Márqueza upoznala sa svojim sportom i pokazala mu stazu za barrel utrke, a onda je uslijedio dvoboj: dvotočkaš protiv četvoronošca, konjske snage motora protiv rasnog trkaćeg konja.

Prvo je Jackie na svom konju Gatsbyju odjahala krug po stazi.

"Jako je impresivno ono što izvodi s konjem, i brzina kojom obilazi burad“, rekao je Marc dok je gledao njen nastup.

Nakon toga, bio je red na Márqueza. Umjesto osedlanog konja, on je zajahao Hondu CRF450 i u svom karakterističnom stilu pod punim gasom odvezao krug po stazi, vješto manevrišući oko buradi.

Nakon dvoboja na ranču, Marquez je pobjedom u Austinu izbio na drugo mjestu ukupnog poretka MotoGP Svjetskog prvenstva 2018, uz samo jedan bod zaostatka za vodećim Andreom Doviziosom.

Pogledajte video i saznajte ko je bio brži i vještiji, četvorostruki MotoGP prvak ili rodeo jahačica.