sport
566

Državni prvak u jahanju Adi Hanić: Jahač mora vjerovati svom konju, povjerenje je ključno

Piše: M. N.
Konji su plemenita i vrlo plašljiva bića, koji uz pravilan pristup postaju vrlo umiljate i korisne životinje. Daju osjećaj slobode, pomažu čovjeku u održavanju forme i liječenju. Dvadesetogodišnji Adi Hanić iz Sarajeva već se pet godina profesionalno bavi jahanjem i s ovim životinjama osvaja brojne nagrade.

"Ljubav prema konjima je širok pojam. Neko ih voli samo gledati, a neko je spremanu upoznati se sa svim čarima ove nevjerovatne životinje. Svog prvog jahanja se sjećam kao da je bilo jučer. Bio sam na zimskom kampu konjičkog kluba Pegasos i jahao šarenog konja Vinetua. Odmah sam znao šta želim raditi u životu", kazao je Adi kojem je tada bilo 13 godina.

Jahanje je i briga o konju

Tokom svoje karijere jahao je mnogo konja, a najdraža vrsta mu je arapski konj. Iako nije imao svog ličnog, nekoliko ih mu je "ostalo u srcu". Iako je jahanje izuzetno opuštajuće, zahtijeva fizičku i psihičku spremnost.

"Jahač prije svega treba shvatiti da ispod njega stoji živo stvorenje od 500 kilograma koje ima svoj mozak i organizam, a ne mašina. Sve je pitanje vremena kada jahač shvati šta je to konj. Treba imati u vidu da jahanje ne znači samo jahati, to je cjelokupna briga o konju. Moramo biti zahvalni za sve ono što nam konj pruža", rekao je Adi.

Duga takmičarska karijera

Ovaj dvadesetogodišnjak je i profesionalni trener jahanja. Skoro svaki dan trenira i jaše četiri-pet konja po sat vremena. Iza sebe ima i veliki broj nagrada i priznanja.

"Da bismo priuštili jahačima dobro jahanje moramo raditi na redovnom održavanju spremnosti konja. Imam dugu takmičarsku karijeru u daljinskom jahanju i u dresurnom jahanju. U daljinskom jahanju sam ostvario nekoliko dobrih rezultata, dva puta treće mjesto, jednom drugo, kao i najprestižniju nagradu Best condition. Što se tiče dresurnog jahanja mogu s pravom reći da sam najuspješniji takmičar u historiji BiH. Sa nekoliko konja sam ostvario puno odličnih rezultata. Postao sam juniorski prvak BiH, a poslije seniorski te sam osvojio prvi Kup BiH u dresurnom jahanju", istakao je Adi.

Ključno povjerenje

Onima koji počinju jahati Adi poručuje da moraju vjerovati svom partneru - konju te da daju sebi što više vremena, jer u ovom sportu ništa ne dolazi preko noći. Vrlo bitan je i trud. Upravo zato je ovo njegova profesija, a ne hobi i trenutno se ne vidi ni u čemu drugom jer zaista uživa u radu s konjima i obučavanju drugih.

"Ovo je sada moja profesija, sve ostalo je hobi. Ne pronalazim se ni u čemu drugom, tako da ostale aktivnosti ravnam prema svojim konjičkim obavezama", rekao je.

Ističe da se konjički sport u BiH počeo razvijati, ali da bi država trebala više ulagati.

"Sve što se do sada razvijalo djelo je istinskih zaljubljenika u ove životinje i sport. Za ono što mi imamo u BiH i za stvari koje se odvijaju imamo dovoljno kako bismo razvijali ovaj sport, ali treba konstantno raditi na edukaciji veterinara, potkivača... U budućnosti ćemo morati edukovati mnogo više ljudi", kazao je.

Istraživanja su pokazala da je jedan minut na leđima konja jednako kao da ste napravili 90 samostalnih koraka. Poznato je da konji imaju brojne zdravstvene beneficije za ljude, a pomažu i djeci sa cerebralnom paralizom, poremećajem ponašanja i govora te djeci s poteškoćama u razvoju.

Jahanje je odlično za rehabilitaciju pa su i stari Rimljani koristili konje za oporavak svojih vojnika. Odlična je i tjelovježba jer rade svi mišići, ali ne pod velikim naporom. Ono što je najvažnije, uz sve zdravstvene beneficije, jahanje opušta i smiruje naš um.