Pred put u Kopenhagen
0

Državna taekwondo reprezentacija moli za novac

Piše: T. Sekulić
Taekwondo reprezentacija Bosne i Hercegovine se tokom cijele godine pripremala za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kopenhagenu, no samo nekoliko dana pred polazak put reprezentativaca je upitan. Obećanog novca nema.

Taekwondo Savez nema novca kojim bi finansirao odlazak šest reprezentativaca na Svjetsko prvenstvo.

"Prije tri mjeseca Federalno ministarstvo kulture i sporta je donijelo odluku o sufinansiranju aktivnosti Saveza, a dobili smo i obećanje Olimpijskog komiteta, čiji su predstavnici učinili sve da odlazak reprezentacije ne dođe u pitanje, no novca i dalje nema", kazao je za Sarajevo-x.com Belmir Berberović, generalni sekretar Taekwondo Saveza BiH.

Krajnji rok za implementaciju i finansiranje odlaska je 7. oktobar. Federalno ministarstvo kulture i sporta je odluku o sufinansiranju saveza donijelo u junu, te prema riječima Mustafe Demira, pomoćnika ministra za sport, proslijedilo je Federalnom ministartsvu finansija koje je nadležno za njenu realizaciju.

U Ministarstvu finansija kažu da trenutno nema osoba koje su nadležne da daju relevatne informacije 'jer su svi na putu' i da odgovor na pitanje 'da li će odluka biti realizirana', možemo dobiti najranije u ponedjeljak.

Da li će do 7. oktobra biti uplaćen novac i da li će šest izvanrednih bh. sportista otputovati na Svjetsko prvenstvo koje se održava u Kopenhagenu od 12. do 19. oktobra, i dalje ostaje upitno.

"Za odlazak na prvenstvo potrebno je 15 hiljada maraka, a mi taj novac nemamo. Apelujemo na sve koji nam mogu pomoći da to učine, kako bi reprezentativci, koji su trenutno na završnim pripremama na Kupresu, otputovali. Nadamo se da njihov trud neće biti uzaludan", istakao je Berberović.