Bugari dominirali
99

Druga utrka Balkanskog Downhill Cupa održana na stazi u Nacionalnom parku Pelister

Klix.ba
U Nacionalnom parku Pelister u Makedoniji proteklog vikenda održana je druga po redu međunarodna biciklistička utrka Balkanskog Downhill Cup-a na kojoj je nastupilo pedeset i šest takmičara u više kategorija.

Pored domaćina, učešće na takmičenju su uzeli i takmičari iz Rumunije, Bugarske, Austrije, Crne Gore, Srbije i Grčke, dok su Bosnu i Hercegovinu predstavljali takmičari iz sarajevskog downhill kluba Savages Crew i to u dvije kategorije Junior i Masters.

Takmičenjem su dominirali bugarski takmičari, dok su naši predstavnici ostvarili solidne rezultate.

Amar Brdarević je u klasi Junior zauzeo deveto mjesto, dok su Medin Muslić i Edin Ćehović u klasi Masters zauzeli peto, odnosno šesto mjesto.

Naredna, odnosno treća po redu, utrka Balkanskog Downhill Cup-a održati će se u Pamporovu u Bugarskoj od 21. do 24. juna, a nakon toga slijedi četvrta utrka Balkanskog Downhill Cup-a u Bosni i Hercegovini na planini Trebević od 30. juna do 1. jula (TrebaDH 2018).

Utrka ”TrebaDH 2018” je registrovan kao UCI (Union Cycliste Internationale) C2 DHI utrka, te će se pored državnog prvenstva Bosne i Hercegovine i Balkanskog Downhill Cup-a, bodovati i za Downhill Cup Hrvatske.

Zbog međunarodnog karaktera i UCI klasifikacije, na utrci se očekuje jaka konkurencija i veliki broj takmičara iz regiona.

Po klasama najbrži su bili:

Klasa Hobby: Dodikj Stefan (Makedonija) 3:41.22 Klasa Masters: Milan Dimov (Bugarska) 3:53.60 Klasa Women Hobby: Izabela Yankova (Bugarska) 4:10.06 Klasa Junior: Yordan Anchev (Bugarska) 3:19.38 Klasa Elite i ukupan poredak: Stivian Gatev (Bugarska) 3:07.11