Svjetski rekord
3

Dres legendarnog američkog bejzbol igrača prodat za 5,6 miliona dolara

Klix.ba
Babe Ruth (Foto: SportsArt.com)
Babe Ruth (Foto: SportsArt.com)
Dres američkog igrača bejzbola i nacionalne ikone SAD-a Georgea Hermana Rutha, poznatog kao Babe Ruth iz 1928. godine prodat je na aukciji za 5,6 miliona dolara.

Ovom prodajom postavljen je novi rekord najskuplje sportske opreme koja je ikada prodata na svijetu.

Siva uniforma bila je jedna od više od 400 predmeta koje su porodica legendarnog igrača i ostali sakupljači dostavili na aukciju na Yankee stadionu. Ruthova unuka Linda Ruth Tosetti kazala je kako će dio prihoda od aukcije otići u dobrotvorne svrhe.

"Babe i dalje obara rekorde", kazali su iz kuće Hunts Auctions koja je vodila prodaju.

Zanimljivo je kako je prethodni rekord najskuplje sportske opreme koja je prodata na aukciji držao također Ruthov dres iz 1920. godine koji je prodat za 4,4 miliona dolara.

"Nasljeđe i značaj Babe Ruth za bejzbol i američku kulturu ne može se mjeriti ni sa jednom drugom osobom u historiji ove zemlje. Potpuno smo počastvovani prilikom koju nam je pružila Ruthova porodica kako bismo prezentirali ove nepoznate arhivske materijale Babeovim obožavateljima", kazao je David Hunt, predsjednik Hunt Auctions.

Ovaj dres imao je posebnu vrijednost jer se u doba kada je nastao naziv "Yankees" prvi put pojavio na prednjoj strani dresa.