Arhive sportista
19

Dragocjena sjećanja na fotografijama povodom 70. godišnjice USD Bosna

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Izložba fotografija pod nazivom "Uspomene na sudionike prvih sportskih uspjeha Univerzitetsko sportskog društva (USD) Bosna", otvorena je danas u glavnom gradu BiH povodom 70. godina postoja tog društva.

Na izložbi je prikazano oko 50 fotografija koje su dostavili sportisti iz svojih arhiva.

Doajen sportskog novinarstva i jedan od osnivača KK Bosna Nikola Bilić izjavio je da je do fotografija bilo jako teško doći te da predstavljaju dragocjen dokument i sjećanje na uspjehe Bosne.

Podsjetio je da je zabilježeno da je društvo okupljalo više od 20 klubova sa više od 3.000 sportista.

"Ova izložba je namijenjena da Bosna ne padne u zaborav. Rukometaši, dizači tegova, stonoteniseri... sve su to bili uspješne kategorije, ali perjanica Bosninog sporta je košarka koja je 5. aprila 1979. godine u francuskom Grenoblu osvojila titulu šampiona Evrope", dodao je Bilić.

Smatra da treba podsjetiti da su generacije sportista Bosne pomogle da se u bivšoj Jugoslaviji predstavi kao jedan od najuspješnijih sportskih kolektiva, zajedno sa zagrebačkom Mladosti i beogradskom Crvenom zvezdom.

"Sada se vraćamo u mladost uz pomoć ovih fotografija. Pomogli su nam oni sportisti koji su ih u svojim arhivama imali. Sjećanja blijede ali je ovo prilika da se podsjeti ko je gradio historiju USD Bosna. Smatramo da ćemo izložbom podsjetiti na ekipe i sportiste koji su pronijeli slavu Bosne i Sarajeva širom svijeta", poručio je Bilić.

Predsjednik USD Bosna Emir Kadrić istaknuo je da će nastojati nastaviti i dalje prikupljati fotografije i organizirati slične izložbe.

"Ovo je godina kada mi obilježavamo postojanje našeg društva, dakle 70 godina. Kada spomenemo USD 'Bosna' ne smijemo zanemariti činjenicu da ovim činom obilježavanja mi ponovo udaramo temelje onoga što se bilo počelo urušavati. Istrajat ćemo da društvo bude ono što je nekada bilo", zaključio je Kadrić.

Sutra će biti održana i akademija USD Bosna u Narodnom pozorištu u Sarajevu od 19:45 sati, gdje će biti prezentiran jedan film, a planirana je i podjela najvećih priznanja najzaslužnijim.