Spust na biciklima
0

Downhill trka Bjelašnica 2009

Sarajevo-x.com
Nakon što su padine olimpijske ljepotice Bjelašnice godinama i generacijama skijaša obezbjeđivale skijaške užitke Brdsko biciklistički klub "Igman" i JKP ZOI 84 došli su na ideju da u "suhom" periodu godine jednaka, ako ne i veća, zadovoljstva priušte i biciklistima.

Downhill kao biciklistička disciplina definitivno spada među najekstreminije i najzahtjevnije, a ujedno zahvaljujući teškim stazama i spektakularnim vožnjama spada i među najatraktivnije discipline, kako za učesnike tako i za posmatrače. Što je vrlo važno, lokacija Downhill trke Bjelašnica 2009 je vrlo pristupačn široj javnosti što obećava i bolji odziv takmičara i ekipa.

MTB DH trka "BJELAŠNICA 2009" će se tako održati u Babinom Dolu na Bjelašnici 30. i 31. maja ove godine, a sama staza je dugačka 2.500 metara. Start trke biće smješten na nadmorskoj visini od 1.706 metara, dok će cilj biti na 1.274 metra.

Ono što predstavlja najboji dio je i to da se za učešće na ovoj trci može prijaviti gotovo bilo ko, bez obzira da li je riječ o licenciranom ili nelicenciranom takmičaru, naravno ako ispunjava osnovne uslove kao što je barem 19 godina starosti, i odgovarajuća zaštitna oprema i prije svega bicikl koji je namjenjen Downhill vožnji.

Također, uz ostale faktore organizator je obezbjedio i maksimalnu sigurnost zahvaljujući održavanju prema UCI pravilima, ali i podršci Gorske službe spasavanja i Hitne pomoći Sarajeva. Za sve učesnike obezbjeđen je i besplatni vertikalni transport do starta trke, i to trosjedažnom žičarom kapaciteta 1.350 osoba na sat. Za sve takmičare obavezna je uplata startnine od 25 eura, dok su organizatori ujedno obezbjedili i vrijedne novčane i robne nagrade, kao i medalje za troje prvoplasiranih u svih kategorijama.

Uglavnom jasno je da uz odličnu organizaciju biciklistički spust na olimpijskoj skijaškoj spust stazi obećava pregršt uzbuđenja i adrenalina kako za takmičare tako i za gledaoce, te definitivno spada među sportske događaje koji se ne smiju propustiti.